24.06.2021 |
Territoris.cat

Les Borges restaura dos gàrgoles de l’església

El picapedrer local Domènech Altarriba ha construït unes noves peces que s’han tallat amb pedra arenisca de la Floresta i que permetran treure l’aigua del canal interior de la teulada sense perill de filtracions

Les dos peces s'instal·laran a l'església a finals de mes
Les dos peces s'instal·laran a l'església a finals de mes
Les Borges restaura dos gàrgoles de l’església

La parròquia de l'Assumpció de Maria de les Borges Blanques lluirà a finals d’aquest mes d’octubre dos noves gàrgoles construïdes per substituir les antigues, molt deteriorades pel pas del temps. Per aquest motiu, l’Ajuntament de les Borges va decidir encarregar dos noves peces al picapedrer local Domènech Altarriba. El cost de la intervenció ha estat de 4.100 euros finançats per l’Ajuntament de les Borges.

La pedra amb què es van fer les gàrgoles originals s’ha malmès greument per les inclemències meteorològiques, la humitat i la brutícia que hi genera la població de coloms, i les dos peces amenaçaven en caure. Per aquest motiu el consistori va senyalitzar amb tanques la zona de la façana esquerra de l’església, la que limita amb el carrer Abadia, per a què els vianants no prenguessin mal. L’alcalde Enric Mir creu que “aquesta era una intervenció del tot necessària, tant per garantir la seguretat dels vianants com per la conservació i restauració del patrimoni de les Borges, un llegat que hem de mirar de mantenir en les millors condicions possibles i que forma part dels atractius turístics del municipi”.

Com les dos gàrgoles antigues, les dos peces noves estan construïdes amb una pedra molt resistent, però també s’han recobert amb un líquid impermeable per evitar les filtracions, “cosa que permetrà que la pedra, que és porosa, repel·leixi l’aigua i no es faci malbé”, explica el picapedrer Domènech Altarriba. Les gàrgoles, d’1,15 metres de llarg per 45 centímetres d’ample i 30 centímetres d’alt són “dos creacions senzilles, pràctiques i utilitàries que faran a la perfecció la seva funció: treure l’aigua de la canal interior de la teulada sense causar desperfectes en el patrimoni”, apunta.

Les Borges restaura dos gàrgoles de l’església
comentaris