L’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, acompanyat de la regidora de Salut, Esther Vallès, han visitat aquest dimarts el Bus de la Salut, que des d’aquest dilluns i fins dijous, 28 de gener, serà a la capital de les Garrigues.
Els responsables polítics han volgut agrair la feina que duen a terme les encarregades de l’estudi científic, que per segon any consecutiu està duent a terme proves a 9.000 lleidatans amb risc de patir una malaltia cardiovascular o renal, i en el que aquesta setmana participen 64 borgencs i que l’any passat va estudiar la salut d’unes altres 96 persones.
Les proves es realitzen en un bus i una caravana medicalitzats que es desplacen in situ per les comarques lleidatanes per realitzar un diagnòstic precoç a una població diana d’entre 40 i 70 anys, seleccionada aleatòriament per acomplir diferents factors de risc. Aquesta és una iniciativa de la Diputació de Lleida i la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA).
Segons ha declarat la infermera Teresa Molí, aquest projecte té l’objectiu de conèixer l’estat de salut de les artèries de la població de risc lleidatana i detectar patologies vasculars o renals ocultes. A més, Molí ha explicat que el projecte del ‘Bus de la Salut’ té tres vessants: el diagnòstic precoç, promoure els hàbits saludables i fomentar la donació d’òrgans.
En aquest segon any d’investigació, 3.000 lleidatans, amb una mitjana diària de 16 persones, estan pujant a ‘el Bus de la Salut’, equipat amb les més avançades tècniques diagnòstiques i amb especialistes mèdics relacionats amb els trastorns vasculars i tres infermeres i una auxiliar de clínica altament especialitzades, que permet el diagnòstic precoç de malalties com l’infart, l’angina de pit, l’ictus, l’aneurisme d’aorta o la malaltia renal.
Proves en 60 minuts amb una ecografia i una espirometria
Es tracta de proves indolores i sense cap efecte secundari que requereixen 60 minuts per individu. S’inicien amb una entrevista per conèixer l’estil de vida i els hàbits alimentaris que segueix l’usuari. També s’extreu una mostra sanguínia per conèixer com funcionen els ronyons, quin és el nivell de colesterol i altres paràmetres.
Mitjançant una ecografia (com les que es fan a l’embaràs) es visualitza l’estat de les artèries caròtides (situades al coll) i femorals (situades als engonals), que donen una visió general de la situació en què es troben totes les artèries del cos: l’engruiximent de la paret arterial, la presència de plaques de greix, etc. Finalment, enguany també se’ls realitza una espirometria per a mesurar la capacitat pulmonar.