22.05.2022 |
Territoris.cat

Cara a cara a les Borges entre partidaris i detractors al projecte de Nova Tracjusa

Protestes entre partidaris i detractors de Nova Tracjusa, davant del Consell Comarcal
Protestes entre partidaris i detractors de Nova Tracjusa, davant del Consell Comarcal
Cara a cara a les Borges entre partidaris i detractors al projecte de Nova Tracjusa

Els partidaris i opositors de Nova Tracjusa van protagonitzar aquest dilluns al vespre protestes creuades davant del Consell Comarcal de les Garrigues per mostrar, respectivament, el seu suport i rebuig al projecte que planteja que les instal·lacions de la la planta de Juneda puguin tractar purins a partir de la crema de residus. Les protestes van coincidir amb la reunió informativa que se celebrava a l'ens comarcal sobre el projecte en què representants de Territori i Salut han exposat als alcaldes l'estat en què es troba la tramitació d'aquest.

La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, va recordar que el 12 de juny, Territori i Sostenibilitat va aprovar la proposta de resolució provisional per la qual s'atorgava l'autorització mediambiental amb declaració d'impacte ambiental al projecte que promou Tracjusa, d'acord amb els informes favorables dels departaments d'Agricultura i Salut. Actualment, està obert el període d'al·legacions contra aquesta resolució provisional.

Rius va destacar posar un termini perquè el departament pugui emetre una resolució definitiva davant la complexitat que suposar haver de notificar a les diferents parts que van presentar més d'un miler d'al·legacions al projecte en un primer moment 

Protesta dels partidaris de Nova Tracjusa, davant del Consell Comarcal de les GarriguesUn cop les diferents parts reben aquesta notificació, disposen de quinze dies per al·legar respecte a la resolució provisional. Posteriorment, Territori haurà de sol·licitar informes o dictàmens a diferents organismes com poden ser la CHE, l'ARC o l'ACA en relació amb les al·legacions rebudes.

Tot i això, va recordar que la tasca que correspon al departament és la d'estudiar el projecte i fer-li totes les exigències o demanar-li que compleixi tots els límits que estableix la llei. Es farà amb el màxim rigor possible a partir de les al·legacions que es rebin per tal de donar la màxima seguretat, ha deixat clar. Mercè Rius també ha assenyalat que no li toca a Territori i Sostenibilitat retirar el projectem sinó que en tot cas si algú l'ha de retirar, són els promotors.

Un responsable de l'organització de ramaders Gestió Agroramadera de Ponent (GAP) va poder defensar davant els alcaldes de la comarca el projecte que promou la cooperativa de ramaders per poder assecar purins a partir de la crema de residus, substituint l'actual sistema d'assecatge a base de gas natural. Des d'aquesta cooperativa de ramaders han criticat  l'ús partidista que s'està fent del projecte, han lamentat que se'ls criminalitzi i han defensat que Nova Tracjusa és un projecte absolutament imprescindible pel futur de la ramaderia de la zona i en cap cas volem perjudicar el medi. Des del GAP han remarcat que el projecte preveu la gasificació de residus per assecar purins i no la incineració, tal com sostenen els detractors.

Pla obert de la reunió informativa amb representants de la Generalitat i alcaldes de les Garrigues, al consell comarcal, el 29 de juliol del 2019. (Horitzontal)Un representant de la plataforma Aturem la Incineradora a Juneda va participar en el Consell d'Alcaldes que es va celebrar dilluns, exposant els motius, pels quals s'oposen al projecte de Nova Tracjusa. Els ecologistes han advertit del risc que la crema de residus urbans podria suposar per a la salut dels veïns de l'entorn i han remarcat que el projecte no dóna resposta al concepte d'economia circular, ja que la crema de residus no permet una segona vida als materials.

El Consell d'Alcaldes de les Garrigues ha aprovat per unanimitat un manifest amb què demana a Territori la retirada del projecte de Nova Tracjusa de Juneda, tenint en compte l'elevat nivell de contaminació existent a la zona. El text també sol·licita al Departament de Salut que tingui en compte les dades actuals d'emissions a la zona i revisi els seus informes en relació amb el projecte, que planteja tractar purins a partir de la gasificació de residus.

El manifest reclama a Agricultura que encapçali la implantació, a escala nacional i de forma especial a la comarca, d'unes mesures de gestió de dejeccions ramaderes mediambientalment sostenibles i respectuoses amb la salut de les persones de les àrees d'influència

El president del Consell Comarcal, Jaume Setó, ha exposat que el Consell està al costat dels ramaders de la comarca i veu necessari donar una solució a la gestió dels purins. Per això, ha instat la Generalitat a buscar altres sistemes mediambientalment sostenibles i respectuosos amb la salut de les persones. Tot i això, Setó s'ha compromès a escoltar a detractors i partidaris del projecte Nova Tracjusa.

Cara a cara a les Borges entre partidaris i detractors al projecte de Nova Tracjusa
comentaris