A la comarca de les Garrigues s'impartirà un cicle d'FP sobre oli i vi

S'estrenarà el proper curs a l'INS Josep Vallverdú i capacitarà l'alumnat per treballar en molins i cellers

La presentació va tenir lloc ahir al Consell Comarcal
photo_camera La presentació va tenir lloc ahir al Consell Comarcal.

El director dels Serveis Territorials d'Ensenyament, Miquel À. Cullerés, acompanyat del president del Consell Comarcal de les Garrigues, Juli Muro; l’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, i la directora de l’INS Josep Vallverdú de les Borges Blamques, Antonieta Bernat, van presentar ahir a la sala d'actes del Consell Comarcal de les Garrigues, el nou cicle formatiu de grau mitjà d'Olis d’Oliva i Vins, que s'impartirà a l'INS Josep Vallverdú a partir del proper curs 2013-2014. Aquest nou títol té l’objectiu de capacitar l’alumnat per treballar en molins d’oli o cellers, formant-los per realitzar les operacions d’extracció, elaboració i envasament d’olis i vins. Així mateix, en el cicle es formarà per aprendre a utilitzar la maquinària i equips corresponents i fer-ne manteniment de primer nivell. Així algunes de les assignatures que s’impartiran són extracció d’olis d’oliva, elaboració de vins, seguretat i higiene en la manipulació d’aliments, venda i comercialització de productes alimentaris o anàlisi sensorial, entre altres.

Un cop finalitzat el cicle formatiu, els alumnes tindran les qualificacions professionals adients per conduir els processos d’extracció d’olis verges d’oliva, controlar el procés de tràfec i emmagatzematge d'oli d'oliva verge al celler, controlar la matèria primera i preparar les instal·lacions i la maquinària del celler, controlar les fermentacions i l'acabat dels vins, realitzar vinificacions especials, així com conduir el procés de destil·lació i elaborar aiguardents i licors.

Es tracta d’un cicle formatiu en modalitat dual amb el qual s’amplien les possibilitats de cooperació entre el centre educatiu i les empreses del sector de l’oli i del vi per tal de desenvolupar conjuntament els ensenyaments de formació professional inicial en aquestes matèries. Tal com va explicar el delegat, “agraïm a la quinzena d’empreses que ja han confirmat la seva col·laboració amb el cicle la seva implicació i confiança en el projecte i esperem que en sumem més els propers mesos”. Cal destacar, a més, la col·laboració i el suport del Consell Comarcal de les Garrigues, l’Ajuntament de les Borges Blanques i la Cambra de Comerç de Lleida. Cullerés va ressaltar també el fet que el nou cicle s’imparteixi a les Borges “és important descentralitzar la formació perquè el territori té molta potencialitat i el cicle que presentem avui n’és un bon exemple ja que presentem un cicle d’oli d’oliva i vi a les Garrigues, on teniu  ja la marca i el millor oli del món”. En aquest sentit va remarcar que “l’objectiu també és donar dinamisme al territori”.

Per la seva banda, Muro va agraïr al Departament “que hagi tirat endavant aquest cicle perquè es posa la comarca en valor i en alça així com el sector productiu agrícola, amb la professionalització del sector es garanteix la supervivència del sector”. L'alcalde Enric Mir va destacar que “formar els joves garanteix que dotar-los de les eines perquè els nostres productes, com són l’oli i el vi, siguin cada vegada més competitius i més reconeguts a nivell internacional”. Per la seva part la directora de l’INS Josep Vallverdú va expressar la “nostra il·lusió per impartir aquest cicle”. A més, va fer incís en que “sempre estarem en contacte amb el món de l’empresa”.

Comentaris