04.07.2022 |
Territoris.cat

Comença la recuperació del Molí d'oli de cal Gineret de les Borges Blanques

Els treballs consistiran en la pavimentació de tot l’espai de la coberta i en la recuperació de les voltes de pedra existents i dels dotze lluernaris dels cubs d’oli per mantenir la il·luminació i la ventilació de l’espai interior.

Obres Molí d'oli Cal Gineret
El projecte contempla la recuperació dels dotze lluernaris que il·luminaran l'interior
Comença la recuperació del Molí d'oli de cal Gineret de les Borges Blanques

Aquesta setmana han començat les obres de rehabilitació de l’antic Molí d’oli de cal Gineret, a les Borges Blanques, un dels 60 molins que antigament treballaven a la capital de les Garrigues. L’obra està pressupostada en 48.220,45 euros, però actualment l’Ajuntament de les Borges està pendent de la resolució d’un ajut directe demanat a la Diputació de Lleida per valor d’un 62% del cost total de l’obra.

L’espai, que data de finals del segle XIX, és una de les poques construccions antigues de pedra que queden a la població, i va ser utilitzat com a refugi antiaeri durant la Guerra Civil. És un edifici senyorial que es troba ubicat a la cruïlla del carrer la Font i el carrer Sant Pere de les Borges del qual se’n conserven els baixos i els espais on es guardava l’oli antigament. El regidor de Cultura, Francesc Macià, ha expressat la importància de la recuperació del Molí de cal Gineret, “un tresor patrimonial del municipi, que serveix de recordatori tant de l’activitat econòmica del segle XIX com de la memòria de la Guerra Civil espanyola a la població, un indret històric que passarà a ampliar l’oferta turística de la capital garriguenca”.

L’empresa adjudicatària, la borgenca Construccions Jordi Bellmunt, ha començat a actuar en la coberta del molí, que és alhora la placeta exterior, primer desmuntant el paviment de pedra existent i després impermeabilitzant la coberta per evitar les filtracions d’aigua que hi ha quan plou. Una actuació que servirà per aturar el deteriorament de les voltes i els cubs d’oli i de vi existents. Posteriorment es pavimentarà tot l’espai utilitzant les mateixes lloses de pedra, prèviament recuperades, i la resta es deixarà de formigó vist. D’aquesta manera el municipi guanyarà un nou espai obert per als vianants, el que alhora significa la recuperació d’un element patrimonial de les Borges. A més, tal com ha informat el regidor d’Urbanisme, Francesc Mir, també està previst recuperar les entrades de llum ubicades al terra de la plaça.  

 

Comença la recuperació del Molí d'oli de cal Gineret de les Borges Blanques
comentaris