El Consell Comarcal de les Garrigues, presenta el Congrés Nacional de la Gent Gran

En el marc de les accions prèvies informatives organitzades pel departament de Benestar Social i Família arreu de Catalunya que culminaran a la tardor en un acte central a Món Sant Benet

20140311_presentacio congres_2
photo_camera Juli Muro i Josep Maria Fonré, al centre de la imatge, han donat la benvinguda als assistents.

La sala de plens del Consell Comarcal de les Garrigues ha acollit aquest matí la presentació territorial del 7è Congrés Nacional de la Gent Gran, organitzat pel Consell de la Gent Gran de Catalunya (CGGC) i el Departament de Benestar Social i Família, i que se celebrarà el proper 1 d’octubre a Món Sant Benet, a la comarca del Bages. El president del Consell Comarcal de les Garrigues, Juli Muro, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda als assistents i el director dels Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Lleida, Josep Maria Forné, ha presentat l’acte territorial.

A l’acte hi han assistit 33 representants de tots els casals de la gent gran de la comarca, els quals formen part del Consell Consultiu de Gent Gran de les Garrigues; tècnics del Departament de Benestar Social i Família, el president de la Comissió de Benestar Social del Consell, Ramon Vilà, i la coordinadora de Benestar Social del Consell Comarcal, Tere Garsaball.

Durant la seva intervenció, Juli Muro ha destacat “la importància de respectar el principi de viure amb dignitat en totes les edats de la vida” i ha demanat als assistents que “des dels àmbits en els que col·laboreu a les vostres localitats, treballeu perquè la gent se senti orgullosa de pertànyer a la comunitat”. Muro ha volgut destacar també la necessitat de “construir una Catalunya del futur en la qual tothom es trobi bé, una societat equilibrada on pugui treballar tothom i on les persones grans puguin viure bé”.

Per la seva part, Josep Maria Forné ha explicat que “ens trobem en un moment complex per la situació de crisi però també d’esperança, un punt d’inflexió que ens ha de servir per millorar les coses que no fèiem bé fins ara”. I en aquest sentit, ha destacat que “hem d’aprofitar l’energia i la saviesa de la gent gran que es podrà expressar al proper congrés nacional”.

La realitat que viu la nostra gent gran

La iniciativa, que enguany duu per lema “Junts podem!”, se celebra cada quatre anys amb l'objectiu de reflexionar sobre les diverses realitats que viuen les persones grans al nostre país i tractar les principals problemàtiques, inquietuds o necessitats del col·lectiu. La proposta aplega representants de les persones grans de Catalunya i d'associacions, i persones expertes i professionals que durant diverses jornades de treball reflexionen sobre la realitat que viu la gent gran al nostre país i tracten els principals temes que els afecten.

El congrés s’estructura en tres fases: precongressual, congressual i poscongressual. La primera, en la qual s’emmarca la sessió d’avui a les Garrigues, inclou accions informatives arreu del país adreçades al màxim nombre de gent gran i persones interessades. La segona fase consistirà en l’acte central de la propera tardor, on es preveu la participació d’unes 600 persones. La majoria seran 471 delegats de tot Catalunya que s’aniran designant en les properes setmanes.

Per acord del CGGCat es debatran dues ponències amb el títol “Persona, societat i benestar” i “La Catalunya del futur”. Finalment, l’organització ha planificat una última fase concebuda per donar a conèixer els resultats del congrés i que es manté activa al llarg del temps per fer seguiment dels acords adoptats. 

La importància del congrés radica en el fet que serveix per obrir el debat social i perfilar la línia de treball que cal seguir per donar resposta a les necessitats a curt i mig termini de la gent gran. Les ponències, les conclusions i el manifest de cada edició (la primera es remunta a 1990) serveixen per marcar l'agenda política en la matèria durant els quatre anys posteriors, fins a la celebració del següent congrés.

Comentaris