El Consell Comarcal de les Garrigues projecta una cooperativa de serveis turístics

Camp d'ametllers florits en una de les rutes a les Garrigues
photo_camera Camp d'ametllers florits en una de les rutes a les Garrigues

El Consell Comarcal de les Garrigues planteja la creació d'una cooperativa de serveis turístics, una iniciativa sorgida de l'estudi encarregat per l'ens comarcal al voltant de la cadena de valor de l'oli, que va analitzar les potencialitats de la comarca i la manera com explotar-les. Entre les dades que reflectia l'estudi es va detectar la necessitat d'una empresa que donés resposta a la demanda de serveis turístics a les Garrigues.

Les dades de l'estudi també van ser el punt de partida d'una jornada de formació de guies turístics especialitzats en el patrimoni garriguenc en la qual van participar una vintena d'alumnes. Un cop es disposava del personal especialitzat el Consell Comarcal es va plantejar desplegar una empresa que donés resposta a la demanda dels diferents agents de la comarca.

Jornada a la seu del Consell Comarcal de les GarriguesAmb la voluntat de consolidar aquest projecte, l'ens comarcal i l'Ateneu Cooperatiu Ponent Coopera, van organitzar aquest dijous, una jornada de formació sobre les estratègies per constituir una cooperativa de serveis turístics. La jornada es va dur a terme en la seu del Consell Comarcal, i es va tractar els fonaments de la fórmula cooperativa, exposant els valors i principis cooperatius, i el funcionament i els principals avantatges econòmics, fiscals i laborals de les cooperatives en comparació a la resta de fórmules empresarials.

En el decurs de la jornada es va explicar l'experiència de la cooperativa turística gironina Gisfera, pionera al país, i els participants van poder dur a terme una dinàmica participativa amb l'objectiu d'exposar com la fórmula cooperativa pot resoldre els dubtes i inquietuds a l'hora d'emprendre un projecte empresarial d'aquest tipus.

Mostra Gastronomica de les Garrigues (5)El Consell Comarcal de les Garrigues, tenia l'objectiu de facilitar eines per animar als emprenedors a desplegar un projecte cooperatiu que ofereixi serveis de guiatge turístic al territori amb l'objectiu que empreses privades i administracions públiques puguin adquirir els serveis d'aquesta empresa per tal promocionar i difondre el patrimoni en tots els vessants cultural, arquitectònic, paisatgístic, agroalimentari, entre altres.

L'Ateneu Cooperatiu Ponent Coopera és una entitat que podria donar suport gratuïtament, a la constitució del nou projecte empresarial que en pogués sorgir, després de la jornada de formació. Segons els experts, en temps de crisi, les cooperatives no només han resistit l'envestida sinó que s'han mostrat com una solució alternativa per a molts treballadors i treballadores en un moment en què les empreses convencionals anaven a la baixa. A més, permeten la innovació i una manera de treballar més equitativa i més justa. L'ocupació en les cooperatives catalanes durant el primer trimestre del 2017 va superar els nivells previs a la crisi econòmica.

comentaris