06.12.2022 |
Territoris.cat

La demanda d'oli força l'inici de la campanya de recol·lecció d'oliva a les Garrigues

L'elevada demanda d'oli verd i d'oli sense filtrar han fet avançar la recol·lecció en algunes poblacions com Castelldans i Arbeca, mentre cooperatives i productors estimen pèrdues en la campanya per culpa de la sequera

La majoria de municipis iniciaran la collita durant els propers dies
La demanda d'oli força l'inici de la campanya de recol·lecció d'oliva a les Garrigues

Els productors d'oli de la DOP Les Garrigues han començat aquesta setmana a collir les primeres olives d'una campanya que encaren amb bones expectatives tant pel que fa a producció com per la qualitat de l'oli. Tot i que enguany es preveia que s'iniciaria amb uns dies de retard, la cada cop major demanda d'oli verd i d'oli sense filtrar han fet avançar la recol·lecció en algunes poblacions com és el cas d'Arbeca i Castelldans. En aquesta localitat, van començar la recolecció el dilluns, tot i que dimarts van haver d'aturar la feina degut a les fortes ratxes de vent que impossibilitaven la tasca. Un imprevist que ha servit a la Cooperativa de Sant Fortunat per provar la maquinària nova "amb les poques olives que van entrar el primer dia", explica el president Agustí Borràs. "La intenció és reprendre la feina demà si podem, quan el temps ho permeti", declara. El president també avança que la campanya "no serà tan bona com prevèiem, perquè semblava que hi hauria moltes olives però finalment, degut a la falta de pluja, no ha estat així".

La DOP Les Garrigues preveu assolir aquesta campanya una producció d'entre 5 i 5,5 milions de quilos d'oli, mentre al conjunt de les comarques lleidatanes s'espera que se situï entre els 7 i els 8 milions de quilos, respecte els poc més de 4 de la campanya anterior.

Menys olives per la falta de pluges

Altres municipis, com Cervià i Granyena de les Garrigues, tenen previst iniciar la collita la setmana vinent. Pel que fa a aquest últim municipi, el president de la cooperativa, Francesc Esquerda, preveu que l"ns haurem d'esperar fins al final per veure el resultat de la campanya perquè les zones de reg estan molt ben proveïdes mentre que a les oliveres que són al secà els ha faltat les pluges de l'últim mes i mig". No obstant Esquerda creu que la producció de la cooperativa "serà d'uns 400.000 o 500.000 quilos".

Una altra de les localitats que es mira amb escepticisme aquesta campanya és l'Albi, on començaran a collir a partir de mitjans de novembre. Segons explica Josep Cunillera, president de la Cooperativa del Camp, "la campanya no es preveu pas tant bona, perquè els arbres han notat molt la seguera". Cunillera afirma que "degut a la falta de pluges de les últimes setmanes sobretot, s'ha perdut un 20% de la collita, però tot i això la producció serà millor que la de l'any passat".

Pel que fa a la part sud de la comarca, municipis com la Pobla de Cérvoles també posposen l'inici de la recollida de l'oliva fins el proper dilluns 25, tal i com afirma el president de la Cooperativa del Camp de Sant Isidre, Pere Català, qui també augura una collita "no tant bona com semblava". Català creu que "tant la pluja que va caure quan els arbres florien com la falta d'aigua dels últims mesos en tenen la culpa". Tot i això, i en la línia del que afirmen la majoria de cooperatives i pagesos de la comarca, "la campanya serà millor que la de l'any passat", afirma.

La demanda d'oli força l'inici de la campanya de recol·lecció d'oliva a les Garrigues
comentaris