La depuradora de Borges participa en un projecte de detecció del virus en aigües residuals

Imatge depuradora de les Borges Blanques
photo_camera Imatge de la depuradora de les Borges Blanques.

La depuradora de les Borges Blanques, juntament amb unes altres 55 depuradores més d’arreu de Catalunya, participa en un programa de detecció avançada de la Covid-19 a partir de l’anàlisi de les seves aigües residuals.
La iniciativa, anomenada Xarxa de Vigilància del SARS-CoV-2 en aigües residuals, està impulsada des d’aquest juliol per la Generalitat de Catalunya, a través l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que pertany al Departament de Territori i Sostenibilitat, i el Departament de Salut, i compta amb la col·laboració de Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), la Universitat de Barcelona (UB) i l’Eurecat, i compta amb un pressupost inicial de 400.000 euros.
Així, es pot analitzar l’evolució de la circulació de la Covid-19 en el 80% del total de les aigües residuals generades a Catalunya, prenent mostres en 56 depuradores i obtenint resultats en 48 hores, pel que es converteix en una eina complementària en el control i seguiment de la pandèmia, atès que s'ha demostrat la capacitat de detectar ARN de SARS-CoV-2 a les aigües residuals entre 6 i 21 dies abans que es diagnostiquin els primers casos, fins i tot els asimptomàtics.

Evolució de les concentracions de les restes gèniques del virus SARS-CoV-2 en les 56 EDARs monitoritzades - Cedida per l'Ajuntament de les Borges BlanquesEvolució de les concentracions de les restes gèniques del virus SARS-CoV-2 en les 56 EDARs monitoritzades - Cedida per l'Ajuntament de les Borges Blanques​

Funcionament

Les mostres es transporten als laboratoris de la Universitat de Barcelona i d'EURECAT per a la seva anàlisi, un procediment dissenyat per l'Institut Català de Recerca de l'Aigua per tal de garantir-ne la qualitat i fiabilitat. Els resultats es traslladen al Departament de Salut per a la seva anàlisi i avaluació, i es publiquen a la plataforma sarsaigua.icra.cat.
Segons ha exposat la Generalitat, les aigües residuals de les de 34 depuradores urbanes es controlen setmanalment, unes altres tres s’han controlat setmanalment a l'estiu, tres més es controlarant setmanalment ara a l'hivern, i les setze restants es controlen quinzenalment.
Prèviament, diverses depuradores catalanes ja havien analitzat les seves aigües residuals per a detectar-hi el virus, especialment des que a finals de juny, un estudi de la UB va descobrir la presència de traces de la Covid-19 en en aigües residuals de Barcelona d'un any abans de la pandèmia. Però des d’aquest juliol, la iniciativa de l'ACA ha permès millorar-ne l’eficàcia centralitzant les dades i homogeneïtzant criteris.

Comentaris