La Diputació dóna suport als ramaders i a les plantes de tractament de purins

El Ple aprova una moció de rebuig a la reforma del sector elèctric, que contempla la reducció del 40% del sistema retributiu de la producció d’energia amb cogeneració i tractament de purins

Joan Reñé Ple febrer 001
photo_camera Joan Reñé Ple febrer 001

Els ramaders del sector porcí que el dijous es van manifestar arreu de Catalunya -i que a Lleida van abocar purins davant la subdelegació del Govern- per reclamar que es garanteixi la continuïtat de les plantes de tractament de purins, no estan sols. El Ple de la Diputació de Lleida ha manifestat el seu suport al sector a través de l'aprovació d'una moció de rebuig a les mesures adoptades pel govern de l’Estat espanyol que “no tenen en compte la singularitat de les plantes de cogeneració de tractaments de purins que impossibiliten la seva viabilitat”.

Aquesta reforma proposada pel Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme pot comportar el tancament de sis plantes de cogeneració de tractament de purins a Catalunya i representa un greu problema per a les 360 explotacions ramaderes de Lleida.

El text aprovat insta el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme que faci les modificacions legals necessàries per tal que aquesta normativa no s’apliqui a aquestes instal·lacions o implementi les mesures adients per tal que, per la seva significació social, econòmica i mediambiental, la retribució que rebin les plantes de cogeneració de tractament de purins per la producció d’energia elèctrica permeti la seva viabilitat.

En el debat de la moció, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha defensat el sector ramader i ha afirmat que "no es pot posar en qüestió la viabilitat econòmica de la cabanya de 650.000 porcs procedents d’unes 540 granges catalanes, de les quals 360 pertanyen a les comarques lleidatanes". En aquest sentit, Reñé ha explicat que amb aquesta moció només es demana “la reflexió” per part del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme a l’hora de reconduir aquesta situació, ja que la prima a energies renovables no és un concepte aplicable exclusivament a plantes de cogeneració de tractament de purins perquè més enllà de producció energètica donen solució a un greu problema com és l’excedent de purins. “Rebutgem aquesta proposta perquè el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme recondueixi la situació i que, a través de moratòries o altres accions, trobi una solució que continuï donant sortida a les plantes de cogeneració de tractament de purins”.

El president de la Diputació de Lleida ha indicat que el ramader és un sector econòmic “potent” per les comarques de Lleida gràcies al qual viuen moltes persones i famílies que patiran “greus dificultats amb la gestió dels purins”. En aquest sentit, Reñé ha afirmat que “la sensibilitat del govern de l’Estat espanyol es demostra caminant i atenent la sol·licitud que els ramaders li han fet”.

Moció contra l’avantprojecte de reforma de la llei de l’avortament

D'altra banda el Ple de la Diputació de Lleida també s’ha manifestat contra l’avantprojecte de reforma de la llei de l’avortament per “regressiva i involucionista”. L’equip de govern (CiU-CDA) ha donat llibertat de vot als seus diputats El rebuig a la reforma ha prosperat amb el vot a favor de CDC, CDA, PSC i ERC. Unió Democràtica s’han abstingut en aquest punt de la moció i el PP hi ha votat en contra. El text també defensa que el Parlament de Catalunya abordi el debat sobre l’elaboració d’una Llei Sexual i reproductiva pròpia.

En l’apartat de mocions, el ple també ha aprovat per unanimitat una moció per instar la Generalitat de Catalunya a pagar els plans de millora de les anualitats 2012-2013, per la implantació de la tarja T-10 de transport a les comarques del Pirineu de Lleida i per a la millora de la C-13 al seu pas pel Pallars Sobirà.

Comentaris