Els lleidatans Tatxo Benet i Ares Teixidó, ambaixadors dels olis de qualitat de les Garrigues

+
Amabaixadors de l'Oli de Qualitat de Catalunya-foto
photo_camera Amabaixadors de l'Oli de Qualitat de Catalunya

L’empresari lleidatà Tatxo Benet i la també lleidatana periodista Ares Teixidó són des d’aquest dissabte, 18 de gener, ambaixadors de l’Oli de Qualitat de Catalunya. L’acceptació d’aquesta títol honorífic per part de tots dos els compromet a contribuir a la promoció i valorització de l’orverd de les Garrigues.

De fet, els orígens de Tatxo Benet arrelen generacions enllà a les Borges, i Teixidó, des de ben petita i com ella mateixa ha explicat avui, ha estat una visitant habitual de la Fira.
Així, Benet ha detallat com el seu avi “i probablement el meu besavi també” van néixer a la capital de les Garrigues i com el seu propi pare, des de la tribuna que li atorgava la seva feina com a periodista a el Correo Catalán, “clamava constantment per la creació d’una DOP per l’oli de les Garrigues quan aquesta no existia” i lloava les excel·lències d’un producte que Benet sempre ha vist a casa seva i el qual, actualment, reparteix com a regal “entre amics de tot el món”.

Teixidó, que pateix des de fa uns mesos diabetis, ha relatat que, per ella i en les seves circumstàncies actuals, “amb insulina, una mica de pa i oli de les Garrigues ja podria viure una temporada” i ha destacat també que el nomenament suposa per ella tot un orgull: “avui ho comentava amb la mare. Ella encara recorda quan jo passejava per la Fira. I ara em veu convertida en ambaixadora”

L’acte de nomenament dels dos nous ambaixadors ha servit també per agermanar la Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues amb Asoprovac Catalunya, l’entitat que aplega els criadors catalans de boví de carn i ha estat presidit per la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón qui, avui a la nit, s’encarregarà també de presidir el sopar al qual se’n farà entrega, a la Granja Escola la Manreana, del premi a la millor iniciativa turística; a la Cooperativa de Castelldans, SCCL a la millor iniciativa comercial; i a El desig més dolç S.L., empresa d’El Soleràs, el premi a la millor iniciativa empresarial.

Per la seva part, la Cooperativa Sant Isidre de les Borges Blanques ha estat distingida amb el premi al millor disseny d’estand del Pavelló de l’Oli i Arbequina Oli d’Arbeca ha rebut el premi al millor disseny de producte amb “Oliart” Centenari 1919-2019, i finalment, ACUDAM ha estat distingida amb un accèssit pel disseny del seu estand al Pavelló de l’Oli.
Ricard Gòdia, president d’Asoprovac, ha lloat els valors de l’oli i ha destacat “l’extraordinari maridatge” que configura amb la carn de vedella: “oli i pa fan una bona combinació, però si també tenim un bon tall de carn de vedella, molt millor. De fet, un bou forma part de l’escut de les Borges. No se qui va decidir incloure’l, però està clar que era tot un presagi d’aquest agermanament”. L’acte s’ha tancat amb la consellera Àngels Chacón felicitant els ambaixadors i encoratjant els productors a continuar amb la seva tasca: “nosaltres, des de la Generalitat, combinarem esforços des d’Agricultura i Empresa per ajudar-vos”, ha indicat.

Enric Mir, l’alcalde de les Borges ha reconegut de nou “l’esforç” del sector per fer cada any un millor producte i, per
tancar, ha indicat que, sense les zones rurals “Catalunya no seria el que és”

Durant la tarda d'aquest dissabte, dins d’un recinte firal ple de gom a gom, s’han succeït els diferents actes programats, entre els quals han figurat demostracions gastronòmiques a càrrec de xefs com Lluís Bonillo i Jesús Gimena o Jordi Pané de Cal Xirricló i, també, el Xou cooking d’en Pep Moreno, del restaurant amb Estrella Michelin Deliranto de Salou. La tarda ha servit també per guardonar el cuiner, escriptor i divulgador lleidatà Josep Lladonosa, amb el Premi Cultura de l’Oli 2020.

dran gaudir del Xou cooking d’Ada Parellada, xef del restaurant Semproniana i encarregada enguany de tancar la 57a Fira de l’Oli i les Garrigues.

Comentaris