Els municipis afectats reclamen la regulació de les compensacions pels parcs eòlics

La Comissió d'Afers Institucionals del Parlament de Catalunya preveu per aquest dimecres la compareixença de Carlos Gibert, alcalde de la Granadella i de Sergi Saladié, professor de la Universitat Rovira i Virgili.

Foto present. AMEC (2)
photo_camera Presentació de l'Associació de Municipis Eòlics de Catalunya a la Granadella.

L'ordre del dia de la convocatòria ordinària de la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) del Parlament de Catalunya preveu per aquest proper dimecres 22 d'abril a partir de les 10 hores la compareixença de Carlos Gibert, alcalde de la Granadella i president de l'Associació de Municipis Eòlics de Catalunya (AMEC), i de Sergi Saladié, professor associat de la Universitat Rovira i Virgili. Aquesta compareixença va ser aprovada per la CAI el passat 13 de juliol de 2013 per unanimitat de tots els grups parlamentaris.

En la compareixença el professor de la URV exposarà els objectius, metodologia i principals resultats de l'estudi, recentment publicat, Impacte econòmic de les centrals eòliques en els pressupostos municipals a Catalunya. Estudi comparatiu. Un estudi que ha permès conèixer l'impacte dels ingressos procedents de les centrals en els pressupostos municipals, així com els percentatges dels seus beneficis que recauen en els municipis (només un 3,4% de la facturació), entre altres qüestions. Tot plegat ha permès constatar la posició de domini de les empreses eòliques vers els territoris, quan són aquests els que aporten dos dels recursos bàsics, sòl i aire, sobre els que se sustenta aquesta activitat.

Per la seva banda, l'AMEC, a través del seu president, Carlos Gibert, exposarà les demandes dels municipis catalans amb centrals eòliques. Una de les principals reivindicacions dels municipis eòlics catalans és l'establiment per part de la Generalitat de Catalunya d'una regulació que homogeneïtzi i garanteixi les compensacions als municipis de Catalunya amb centrals eòliques implantades als seus termes municipals. Aquesta forma de compensació que grava els impactes visuals i ambientals adversos al medi natural i sobre el territori ja existeix a altres comunitats autònomes com Galícia, País Valencià o Castilla-La Mancha.

Comentaris