22.05.2022 |

Els 25 municipis de la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues ja poden tornar a beure i cuinar amb aigua de l'aixeta

El Síndic de Greuges ha obert una actuació d'ofici per estudiar l'episodi de contaminació de l'aigua potable que ha afectat els 25 municipis de la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues
L'embassament de l'Albagés del sistema Segarra-Garrigues©ASG
L'embassament de l'Albagés del sistema Segarra-Garrigues©ASG
Els 25 municipis de la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues ja poden tornar a beure i cuinar amb aigua de l'aixeta

Els resultats de les analítiques efectuades dilluns per l'Agència de Salut Pública han determinat un descens dels nivells de pesticides en l'aigua de boca i que se situen dins els llindars permesos, segons ha explicat el president de la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues, Francesc Esquerda. D'aquesta manera i d'acord amb l'Agència de Salut Pública, han decidit aixecar les restriccions de beure i cuinar amb l'aigua de l'aixeta aquest dimecres.

Després que la setmana passada es detectessin restes de pesticides en dipòsits d'alguns dels municipis als quals proveeix, la Mancomunitat va reforçar els processos de depuració de l'aigua aplicant quantitats addicionals de carboactius amb filtres a l'entrada de l'aigua a la planta i als dipòsits per tal de millorar-ne la qualitat. Els veïns de les poblacions afectades s'han hagut de proveir d'aigua embotellada ja que en la majoria dels casos no disposen d'un subministrament alternatiu.

Des de la Mancomunitat reclamen poden captar l'aigua a l'embassament de l'Albagés del sistema Segarra-Garrigues per tal de garantir-ne una millor qualitat, en lloc d'agafar-la des l'embassament d'Utxesa d'on la Mancomunitat proveeix actualment 25 municipis de les Garrigues i del sud del Segrià  

Embassament d'Utxesa ©Utxesa
Embassament d'Utxesa ©Utxesa

Empreses s'ofereixen a revisar la qualitat de l'aigua

D'altra banda, la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues ha alertat que empreses s'estarien oferint a veïns dels municipis que s'han vist afectats per les restriccions per tal de revisar la potabilitat de l'aigua als domicilis. Assenyalen que la qualitat de l'aigua s'analitza a través d'analítiques a la xarxa municipal i no en cases particulars i que aquesta competència correspon a la Mancomunitat i no a empreses externes. Alguns ajuntaments han fet pregons alertant els veïns d'aquesta pràctica i per informar que no es tracta d'una iniciativa impulsada dels consistoris ni tampoc des de la Mancomunitat.

 

El Síndic obre una investigació d'ofici

De la seva banda, el Síndic de Greuges ha obert una actuació d'ofici per estudiar l'episodi de contaminació de l'aigua potable que ha afectat els 25 municipis de la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues. Així, s'ha adreçat per estudiar el cas a la Mancomunitat, a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), a la Secretaria de Salut Pública i a l'Agència Catalana de Consum. El Síndic vol conèixer les causes i l'origen de la contaminació, les possibles mesures de compensació previstes, les actuacions preventives i correctores endegades o previstes, la informació que s'ha donat a les persones usuàries i les analítiques que s'han dut a terme.

També ha preguntat a l'Agència Catalana del Consum sobre les mesures d'assistència i col·laboració que s'han emprès amb els ajuntaments i la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues per garantir els drets de les persones consumidores, atès que l'aigua és un servei bàsic.

Els 25 municipis de la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues ja poden tornar a beure i cuinar amb aigua de l'aixeta
comentaris