Endesa invertirà a les Garrigues uns 6 milions d'euros per reforçar el servei elèctric

S’actuarà en més de 62 quilòmetres de línies de mitjana i baixa tensió arreu de la comarca, per tal de reformar-les i millorar-les tecnològicament

 

20210429_reunio_Endesa_CCGarrigues_sm
photo_camera En la reunió es van exposar les millores planificades per Endesa en el període 2021-2023 en aquesta comarca.

Endesa i el Consell Comarcal de les Garrigues s’han reunit recentment per a posar en comú les millores planificades per la companyia en el període 2021-2023 en aquesta comarca. Així, s’ha anunciat una inversió superior als 6 milions d'euros encaminada a millorar i reforçar la qualitat i la continuïtat en el subministrament elèctric, que inclou actuacions en infraestructures d’alta i mitjana tensió, el telecomandament de 55 noves instal·lacions i la sensorització de diversos centres de transformació repartits estratègicament per tota la seva geografia.

En total, s’actuarà en més de 62 quilòmetres de línies de mitjana i baixa tensió arreu de la comarca, per tal de reformar-les i millorar-les tecnològicament. A més, és previst augmentar el número de punts telecomandats de la xarxa elèctrica, tot passant dels 128 actuals als 183. El telecomandament és un element essencial per tal de garantir la continuïtat del servei als clients, ja que es doten les infraestructures d’un sistema de control remot que permet, davant d’una incidència o eventualitat, maniobrar-les i accionar-les a distància, tot evitant el desplaçament de brigades, amb el lògic guany de temps de reposició.

A banda d’aquests treballs, també destaca la digitalització d’infraestructures de diferents centres de transformació de les Garrigues (129 en total) amb l’objectiu d’aconseguir una xarxa cada cop més intel·ligent.

L’actuació estrella per aquest 2021 és la reforma integral d’una línia elèctrica de 44,6 quilòmetres de longitud, amb la substitució de 320 suports, la instal·lació de 4 nous punts de maniobra telecomandats i l’adequació de tota la traça amb dispositius de protecció per a l’avifauna

Amb tot, la intervenció més significativa i singular que es farà aquest 2021 a la comarca de les Garrigues –i la més rellevant, de lluny, de tota la demarcació de Lleida- és la reforma integral d’una línia elèctrica de 25 kV de 44,6 quilòmetres de longitud que alimenta les poblacions de Castelldans, l’Albagés, el Soleràs, els Torms, Puigverd de Lleida, Granyena de les Garrigues i Juncosa. Amb una inversió d’1 milió d’euros, no només es substituirà tot el cablejat tradicional per nou cable trenat, sinó que es canviaran els 320 suports de fusta de la infraestructura per uns nous fabricats de polièster reforçat amb fibra de vidre. Igualment, cal subratllar que la totalitat de la nova línia –que s’està reformant amb l’ajuda d’un helicòpter-  comptarà amb dispositius de protecció de l’avifauna, que s’han dissenyat per trams i estudiats cas a cas, tenint en compte la climatologia, la flora i la fauna, de manera que s’aplicarà en cada suport la tecnologia més adequada per tal de minimitzar les interaccions amb l’entorn.

A la trobada hi ha assistit, per part d’Endesa, el responsable de la Companyia a la demarcació de Lleida, Carles Lafoz, i els responsables de la xarxa elèctrica de mitjana i baixa tensió Ricardo Cabestre i José Moreno. Per part del Consell Comarcal, hi ha assistit el seu president, Jaume Setó, el seu vicepresident primer i alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, i el vicepresident segon i alcalde de Juncosa, Lluís Dalmau.

Jaume Setó, president del Consell Comarcal de les Garrigues:

"Es tracta d'unes millores molt esperades per a la comarca, on des de fa temps es patien microtalls de llum molt molestos per als usuaris. Sabem que aquestes mesures s'havien d'haver posat en marxa fa temps, però amb motiu de la Covid-19 no s'havien pogut endegar encara. Ara sí, esperem que es puguin fer realitat al més aviat possible"

Coordinació global i municipi a municipi

Durant els últims mesos Catalunya ha viscut situacions excepcionals que han afectat a les infraestructures bàsiques de serveis essencials: la pandèmia de la Covid-19 –que ens ha obligat a estar més hores a casa i l’economia de moltes famílies s’ha vist reduïda notòriament–, l’arribada de l’onada de fred sumada a la tempesta Filomena –que va afectar a instal·lacions elèctriques i va dificultar els treballs de reparació per la impossibilitat d’arribar a alguns punts per la quantitat de neu als camins–, o l’increment de les connexions irregulars associades sobretot a consums elèctrics elevats, com per exemple plantacions de marihuana.

Malgrat que la xarxa elèctrica es troba en bon estat i dimensionada per a cobrir la demanda dels clients, Endesa va activar un pla d’acció per escoltar, recollir, analitzar les problemàtiques detectades i determinar un pla d’actuació específic adaptat a les diferents casuístiques de cadascú.

En aquest sentit, s’han activat equips tècnics de treball o taules de coordinació amb els diferents administracions que han manifestat alguna problemàtica, mitjançant els quals s’analitza de forma separada les diferents casuístiques que s’hagin pogut produir i, d’aquesta manera, es prioritzen i defineixen accions específiques i noves necessitats d’inversió per garantir-hi el servei elèctric. Igualment, també s’estan analitzant els punts de la xarxa que han tingut un pitjor comportament per tal de poder implementar d’altres solucions i millorar així la seva resiliència.

A més, des de fa setmanes Endesa i Generalitat de Catalunya treballen conjuntament un pla de coordinació amb diferents actuacions que permeten identificar i resoldre usos i connexions fraudulentes a la xarxa de distribució. D’aquesta manera, s’està treballant de manera transversal amb representants de la Companyia, el departament d’Empresa i Coneixement i la Direcció General d'Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera, així com la conselleria d’Interior i el cos de Mossos d’Esquadra. 

Comentaris