26.07.2021 |
Territoris.cat

Tres entitats de les Garrigues denuncien el tall d’un camí històric

L'afectació perjudica dues vies i un jaciment arqueològic
borges22
Tres entitats de les Garrigues denuncien el tall d’un camí històric

El Centre Excursionista les Borges-Garrigues, la Societat de Caçadors de les Borges Blanques i l’Ateneu Popular Garriguenc han presentat aquesta setmana una denúncia a l’empresa ECOMIQUELÓ-GAP per haver tallat dos camins d’ús públic fent ús d’una tanca metàl·lica, ja que tots els camins públics gaudeixen de la condició d’inalienables, inembargables i imprescriptibles.

borges3

Aquest tall té lloc al Pla del Sord, a dos camins situat en els termes municipal de l’Albi iles Borges Blanques

La primera via afectada pel és un camí històric, amb caràcter de carrerada, camí ral i camí carreter, dit “camí vell de Lleida” que duia de Lleida a Tarragona. Es tracta d'un camí que segueix l’antiga via romana i per això en època recent va ser descobert un mil·liari romà, a escassos metres del camí. Va en sentit nord-oest/sud-est, venint de les Borges Blanques en direcció a l’Albi.

Aquest s’ha tallat un tram d’uns 775 metres de llargada.

Pel que fa a la segona via afectada, es tracta d'un camí adjacent i secundari en sentit nord/sud que intersecciona amb el camí citat anteriorment per la monumental i popular alzina del Sord. Aquest és un arbre molt conegut per la gent de la rodalia.

Al nord el camí està tallat al terme de les Borges Blanques, i al sud ho està al terme de l’Albi. Aquest camí està tallat també per tanca metàl·lica i el tram afectat té uns 675 metres de llargada.

Així mateix s’ha obert un camí nou que afecta el jaciment arqueològic que figura a la carta arqueològica de les Borges Blanques. Es tracta d'una possible vila romana amb estructures conservades.

Tres entitats de les Garrigues denuncien el tall d’un camí històric
comentaris