25.09.2022 |

Estimen pèrdues del 42% de la collita d'ametlla per les gelades

Les cooperatives agràries creuen que l'afectació a les Garrigues i el Segrià se situaria en un 36,5%
Imatge ametllers a les Garrigues
Els ametllers de la comarca ja han florit
Estimen pèrdues del 42% de la collita d'ametlla per les gelades

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) lamenta els danys que les gelades i el fred de l’última setmana de febrer, amb temperatures de -4 i -5 graus, han causat en els conreus, principalment en la collita d’ametlla.

L’estimació de les cooperatives se situa en una possible pèrdua de producció d’ametlla del 42% a nivell global de Catalunya, que podria representar més de 1.500 tones d’ametlla gra. Per zones, les xifres de pèrdues serien més elevades a les comarques tarragonines (46,4%) i també importants a les lleidatanes (36,5%). Tot i aquestes dades generals, localment les pèrdues podrien arribar a més del 80 % en les zones baixes amb varietats de floració primerenca.

 El cap de branca de fruita seca de la FCAC, Roger Palau, explica que “les gelades han afectat les principals zones productores d’ametlla de Catalunya, que són la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues. L’estimació de danys és important i les varietats més afectades són les que estaven florides en el moment de l’episodi, però aquestes dades no necessàriament s’han de traduir en una collita dolenta perquè teníem una bona floració i encara queden molts arbres per començar a florir”. Les gelades han afectat, sobretot, les varietats que estaven florides, principalment Llargueta i, en menor mesura, Marcona.

Pel que fa a fruiters, tot i que hi ha danys en zones i cultius més primerencs com albercoc i nectarina, no es creu que hi hagi hagut una incidència generalitzada en fruita dolça. Per a altres cultius com la vinya i l'olivera, molt presents a les Garrigues, el fred no ha causat danys.

Estimen pèrdues del 42% de la collita d'ametlla per les gelades
comentaris