Exposicions i xerrades a les Garrigues per commemorar el Dia Internacional de les Dones

Aquesta setmana, el Consell Comarcal de les Garrigues organitza un seguit d’activitats per commemorar el Dia Internacional de les Dones, que se celebra a tot el món el 8 de març.

Cartell 8 de març
photo_camera Cartell dels actes per commemorar el 8 de març, Dia Internacional de les Dones.

Durant aquesta setmana, el Consell Comarcal de les Garrigues, a través del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), organitza un seguit d’activitats per commemorar el Dia Internacional de les Dones, que se celebra a tot el món el 8 de març.

Entre aquestes activitats, a partir del dilluns, 2 de març i fins al 31 de març, el CAP de les Borges Blanques acull l’exposició Dones grans, grans dones, organitzada pel SIAD i el CAP Borges Blanques. I també avui comença l’exposició Artistes catalanes del dibuix i la pintura, que es pot visitar fins al 30 de març a la Biblioteca Joan Duch de Juneda.

L’exposició Dones grans, grans dones té per objectiu trencar clixés sobre el que significa envellir per a les dones, desmuntar els tòpics i reivindicar que les veus femenines de totes les edats siguin escoltades i reconegudes.

L’exposició vol mostrar que ser dona i fer-se gran d'una manera autònoma, sana i equilibrada és una tasca complexa. Les imatges de les dones grans d'altres temps queden lluny de la diversitat de models de dones grans d'avui en dia, la varietat de projectes personals i col·lectius que protagonitzen. Mai com ara hi ha hagut tantes dones grans tan preparades, amb tanta energia, amb un bagatge tan gran i amb tants anys per endavant.

La mostra està inspirada en el llibre Demà més. Dones, vides i temps (col·lecció Quaderns de l'Institut, 8), d'Anna Freixas, i té com a objectiu aconseguir que les reflexions que conté siguin útils per aconseguir que les dones puguin envellir amb més qualitat de vida i amb un desenvolupament cada cop més lliure de la seva identitat pròpia.

Una altra de les activitats previstes per aquests dies és l’exposició Artistes catalanes del dibuix i la pintura, que es pot visitar des de dilluns, 2 i fins al 30 de març a la Biblioteca Joan Duch de Juneda.

Aquesta exposició, organitzada pel SIAD, l’Ajuntament de Juneda i la Biblioteca Joan Duch, té com a objectiu difondre els noms d'algunes de les dones miniaturistes, pintores, dibuixants i il·lustradores que amb la seva obra han contribuït a configurar el patrimoni artístic de Catalunya des de l'Edat Mitjana fins al segle XX.

Les artistes seleccionades són una mostra del creixement i l'evolució de la creativitat artística de moltes dones que com elles, al llarg del temps, han treballat amb diferents interessos: des de l'adopció dels llenguatges acadèmics i establerts perquè es reconegués el seu treball, fins a la transformació i subversió d'aquests llenguatges per construir altres formes de pintar i representar el món. Elles, com moltes altres, formen part d'una genealogia oculta que aquesta exposició pretén començar a fer visible.

Una altra de les activitats previstes és la xerrada Violència masclista: detecció o efectes en els infants que tindrà lloc divendres, 6 de març a les 11 hores, al Consell Comarcal de les Garrigues, a càrrec de la psicòloga infantil del Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) de Lleida, Departament de Benestar i Família. Aquesta xerrada està adreçada a professionals de les Garrigues, alguns dels quals formen part de la comissió tècnica del protocol contra la violència masclista de les Garrigues, i de la comissió del protocol d’infància en risc en el qual actualment s’hi està treballant.

I el mateix divendres, 6 de març a les 18.30 hores, el Consell Comarcal de les Garrigues a través del SIAD, en col·laboració amb la Biblioteca Marquès l’Olivart i la Regidoria de Benestar Social i Família de l’Ajuntament de les Borges Blanques, organitzen un acte per commemorar el Dia Internacional de les Dones, que se celebra a tot el món el dia 8 de març. Durant l’acte es farà la lectura del manifest i, seguidament, tindrà lloc una taula rodona titulada Dona i ensenyament a càrrec de dones de les Borges o relacionades amb el municipi vinculades al món de l’ensenyament.

Les activitats commemoratives continuaran els dies 10, 11 i 12 de març amb la campanya de sensibilització vers la igualtat que l’Oficina Jove de les Garrigues juntament amb el SIAD duran a terme als tres centres d’educació secundària de la comarca.

Comentaris