Finalitza la primera fase de rehabilitació del molí de Cal Gineret de les Borges

Una coberta metàl·lica i de vidre permet als visitants admirar les antigues voltes de pedra alhora que en garanteix la seva conservació

Cal Gineret
photo_camera Cal Gineret està situat a la cruïlla entre els carrers La Font i Sant Pere de les Borges.

L’Ajuntament de les Borges ha finalitzat la primera fase de recuperació de l’antic molí d’oli de Cal Gineret, uns treballs duts a terme amb la col·laboració de l’IEI i que després de quatre mesos han deixat al descobert les voltes de canó existents en aquest immoble, situat a la cruïlla del carrer la Font i del carrer Sant Pere de la ciutat.

Les obres també han servit per eradicar la humitat de l’edifici a través de la impermeabilització del terra de la plaça exterior i de la construcció d’una coberta metàl·lica i de vidre que protegeix les voltes de les inclemències del temps. Aquesta mateixa estructura també permet que els visitants puguin admirar les voltes de canó recuperades. La segona fase dels treballs, que previsiblement finalitzarà a finals d'any, tindrà com a objectiu el condicionament de les sales interiors on hi ha els cubs que antigament s’utilitzaven per emmagatzemar el gra i l’oli.

Segons ha explicat el regidor de Cultura, Francesc Macià, “la recuperació d’aquest element patrimonial de les Borges ens permetrà ampliar l’oferta d’atractius turístics i culturals de la ciutat, alhora que servirà com a record permanent del pas de la Guerra Civil per les Borges, ja que l’edifici va ser utilitzat com refugi antiaeri durant els bombardejos”. A més de contribuir a la recuperació del patrimoni, amb la rehabilitació de Cal Gineret l’Ajuntament també ha volgut, d’alguna manera, “cedir-lo al poble i als seus veïns”, ha explicat Macià.

Per aquest motiu, i una vegada finalitzi la segona fase de les obres, que consistirà en millorar l’interior del molí, el consistori decidirà quin ha de ser l’ús futur d’aquest equipament a través d’un procés de participació ciutadana. Aquest consistirà en col·locar urnes a les dependències municipals, com a l’Ajuntament i la biblioteca, i també a l’Oficina Jove, per tal que els veïns puguin fer les seves propostes. Algunes de les que s’han rebut fins ara són utilitzar la sala per celebrar-hi actes, construir-hi una exposició permanent gràcies a la cessió d’estris de pagès, i allotjar-hi el Museu Arqueològic.

L'antic molí d'oli va ser un col·legí catòlic privat, ocupat per frares de l’Ordre de la Mercè des dels anys 1913 al 1919. Al 1920, van agafar el relleu els caputxins, quan es va convertir en el Col·legi dels Frares, fins al 1927, quan es va traslladar a l’edifici actual. A més, l’antic molí també va ser clau durant la Guerra Civil, ja que anys més tard serviria com a refugi antiaeri per a la població.

Comentaris