03.03.2021 |
Territoris.cat

La Fira de l'Oli de les Borges es presenta al Castell dels Templers de Lleida

El certamen s'agermana amb la Ruta del Vi de Lleida Costers del Segre, una aliança que permetrà promocionar aquests dos productes de qualitat

Presentació Fira de l'Oli 2014 als Templers
El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, durant la seva intervenció.
La Fira de l'Oli de les Borges es presenta al Castell dels Templers de Lleida

Unes 250 persones entre representants del món agroalimentari, polític, econòmic i social de Lleida, van assistir ahir a la tarda a la presentació de la 51a Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues, que va tenir lloc al Castell Templer de Gardeny, a Lleida. El certamen, que se celebrarà els propers 17, 18 i 19 de gener a les Borges Blanques, ja ha assolit el 100% d'ocupació, i compta amb una llarga llista d'espera d'empreses i comerciants del sector agroalimentari, tot i que enguany s'ha ampliat la superfície d'exposició.

L’acte d'ahir també va servir per agermanar la Fira de l’Oli i les Garrigues amb la Ruta del Vi de Lleida Costers del Segre, que inclou els set cellers de les Garrigues, una iniciativa que va comptar amb les intervencions del director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Josep Maria Solé i Sabaté, del president de la Ruta del Vi de Lleida, Tomàs Cusiné, i de l’alcalde de les Borges, Enric Mir. A més, prèviament, el paer en cap de Lleida, Àngel Ros, va donar la benvinguda al Castell de Gardeny a tots els assistents.

Tots ells van destacar la qualitat dels productes de la terra de les Garrigues, com són l’oli i el vi, i van apostar per potenciar-los per tal d’incentivar-ne el seu consum i difondre’n les seves qualitats per a la salut i el benestar personal. L’historiador Josep Ma Solé i Sabaté va iniciar la presentació de l’agermanament destacant “les oportunitats que ens ofereixen les noves directrius europees, amb les quals l’oli pot fer un salt de qualitat important”, i fent incís en “la importància de la història i de la nostra gent, que al llarg del temps ha anat millorant la producció i les oliveres, fins aconseguir un producte extraordinari i de primeríssima qualitat amb el qual podem millorar la nostra qualitat de vida”.

A continuació, el president de la Ruta del Vi de Lleida, Tomàs Cusiné, va declarar que “creiem que és obligatori agermanar l’oli i el vi, de manera que els productes artesanals de l’interior de Lleida s’aglutinin i puguin aportar més valor de cara al turisme”. Cusiné va afirmar que l’agermanament entre la Fira de l’Oli i les Garrigues i la Ruta del Vi “permetrà fer una promoció conjunta de tots aquests elements de la Dieta Mediterrània i del nostre patrimoni per tal de donar un valor afegit al territori, de manera que els visitants puguin gaudir no només del patrimoni cultural sinó també de la gastronomia de les nostres terres". Al seu torn, l’alcalde de les Borges i president del Patronat Fira de les Garrigues, Enric Mir, va destacar “la importància d’aquesta nova aliança, que ha de permetre potenciar l’oliturisme i l’enoturisme amb l’objectiu de promocionar el territori a través d’accions conjuntes”. Mir va aprofitar la seva intervenció per convidar al públic a la Fira, “un certamen amb un recinte augmentat i un encara millor disseny dels estands i altres novetats, com el primer Concert de l'Oli, amb Els Catarres, i la demostració de productes de la terra”. L'alcalde va profitar per anunciar que el certamen serà inaugurat el proper divendres a les 11.00 hores pel president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i la doctora Montserrat Fitó, Coordinadora del grup de Recerca sobre Risc cardiovascular i nutrició de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions mèdiques de Barcelona, que entre d’altres acaba de fer públics els resultats d’un estudi que demostra els beneficis per a la salut del consum d’oli verge extra. A més, l’alcalde de les Borges també va fer públic que demà a la tarda, la Fira serà presentada al Temple de la Sagrada Família de Barcelona on, entre d’altres, es durà a terme una benedicció dels productes més emblemàtics de les Garrigues (Oli, pa de Ronyó, Vi i la Pedra) i una visita guiada al Temple per a tots els assistents.

L’acte va finalitzar amb les declaracions del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, que va voler recordar que l’oli “és un l’element mediterrani amb un valor afegit molt important, per la qual cosa hem de vetllar per a què hi hagi aquest interès pels productes mediterranis, que tenen virtuts des del punt de vista de la salut”. El conseller també va destacar la importància de la col·laboració público-privada per a què l’oli i el vi puguin ser més valorats i en definitiva, més consumits. Pelegrí va finalitzar la seva intervenció augurant “un èxit major de la Fira, ja que tenim un gran producte que ens fa presents al món”.

La presentació firal va comptar amb la interpretació de tres peces de música tradicional a càrrec de la cantant garriguenca Heura Gaya.

Prèviament a la presentació va tenir lloc una visita guiada al Castell Templer de Gardeny, que va servir per donar a conèixer la història d’aquest conjunt monumental de la segona meitat del segle XII.

La Fira de l'Oli de les Borges es presenta al Castell dels Templers de Lleida
comentaris