Les Garrigues dóna sortida a 20.000 litres d'oli durant el diumenge firal

Centenars de visitants es donen cita en una de les tres fires -el Soleràs, Castelldans i Juncosa- que van celebrar-se el mateix diumenge

Festa de l'Oli Castelldans
photo_camera L'esplanada de la cooperativa de Sant Fortunat de Castelldans es va convertir en el centre de la festa.

La comarca va celebrar el passat cap de setmana tres fires de l'oli nou, tres cites que van coincidir en dia (diumenge) i en hora (durant tot el matí), un fet que va fer que els visitants es repartissin pels tres municipis, de manera que tots tres van comptar amb molt ambient i unes bones xifres de participants. 

A Juncosa la 6a edició de la Fira de l’Oli i Productes d’Elaboració Artesana va arrencar dissabte, un dia dedicat a diferents activitats relacionades amb l'oli nou, com la Caminada del Pa amb Oli i Xocolata, consistent en un recorregut per llocs inèdits del poble, com els rentadors vells i el pou d’aigua. La sortida va incloure un esmorzar per a tots els participants, amb pa amb oli i xocolata, per recordar menjars de tota la vida. Pel que fa als actes de la tarda en destaca la conferència de Gregori Canalias, director de l’escola d’Hoteleria de Lleida, el qual va remarcar la necessitat de fer valer el producte de Juncosa, l’oli Les Cabanes, arreu. A continuació va tenir lloc la presentació als socis i clients de la nova imatge de la cooperativa, la nova pàgina web amb botiga online i l’oli EcoCabanes, un oli ecològic que aquest any debuta en envàs de 500 ml.

L'endemà diumenge amb l’arribada de les autoritats encapçalades pel Conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va començar l’esmorzar popular, on prop de 900 persones van degustar l’oli nou “Les Cabanes” amb pa torrat, llonganissa i cansalada. Tot i el fred el temps va acompanyar, i la fira es va celebrar amb la presència d'unes 30 parades artesanals, del poble i comarca, on la gent va poder comprar productes artesanals i típics de la zona. D'altra banda, l’actuació dels grallers d’Alfés va animar la jornada, mentre les exposicions de les cabanes de volta, la dels estris de la matança del porc i utensilis de fusta, van despertar l'interès de tots els visitants que es van aplegar al municipi. La Cooperativa ha fet una valoració molt positiva de la jornada, amb més de 8.500 litres d'oli venut, i de la resposta dels clients i veïns del poble, que van prendre part en la Fira un any més. Amb la voluntat de donar més visibilitat al certamen, l'entitat també va organitzar enguany visites guiades pel poble i pel moli d’oli nou, on socis i clients van poder veure en primera persona tot el procés de l’oli.

Pel que fa a Castelldans, on es van aplegar uns 1.700 visitants, la Festa de l'Oli nou va deixar un balanç de més de 6.000 litres d'oli despatxats al llarg del matí segons asseguren fonts de la cooperativa. L'entitat a més, va servir 1.600 racions d'esmorzar, consistents amb entrepans de llonganissa o botifarra negra a la brasa. La novetat d'enguany va raure en la instal·lació d'una desena de parades al carrer Sant Isidre que venien productes fets a mà pels veïns del municipi. També hi havia un taller de manualitats pels més petits, on cdsascú podria elaborar un setrill de fang, així com unes demostracions de diferents oficis artesans on els més petits van aprendre a treballar la llana, entre altres feines

Un altres dels municipis que també va donar un gran impuls a la campanya de vendes a través de la jornada de portes obertes a la cooperativa va ser el Soleràs, on a més del popular esmorzar i de les visites a les instal·lacions de la cooperativa, es va organitzar un tast d'oli, que va comptar amb la presència del conseller Pelegrí, que va permetre als visitants conèixer i distingir les peculiaritats d'aquest producte. Fonts de la cooperativa fan un balanç molt positiu de la jornada, que es va tancar amb unes xifres de venda d'oli al voltant dels 6.000 litres.

 

Comentaris