Les Garrigues fa una millora substancial en el reciclatge de l'any 2019

El Consell Comarcal de les Garrigues ha ofert als seus municipis la instal·lació d’una nova retolació als recipients de rebuig, brossa orgànica, vidre, paper i cartó, i envasos amb l’objectiu principal de clarificar quin tipus de residu cal llençar a cada contenidor
Els operaris descarreguen els nous contenidors de recollida selectiva a Juneda
photo_camera Els operaris descarreguen els nous contenidors de recollida selectiva a Juneda

L’any 2019 es va tancar amb una taxa de reciclatge a la comarca del 40%, incrementant el percentatge de l’any 2018 que se situava en un 38%. L’objectiu marcat pel 2020 és arribar al 50%, xifra que s’exigeix per part de la Unió Europea.

Les Garrigues es troba en la posició 37 de les 42 comarques de Catalunya pel que fa al reciclatge global del rànquing de reciclatge

Respecte a la recollida selectiva de les 5 fraccions del carrer (rebuig, orgànica, paper, envasos i vidre), la comarca també millora situant-se en la posició 28; l’any 2017 es trobava en la posició 31 i l'any 2018 va pujar una posició més fins a la 30.

Per altra banda, el Consell Comarcal de les Garrigues ha ofert als seus municipis la instal·lació d’una nova retolació als recipients de rebuig, brossa orgànica, vidre, paper i cartó, i envasos amb l’objectiu principal de clarificar quin tipus de residu cal llençar a cada contenidor, ja que alguns usuaris van mostrar dubtes durant les xerrades informatives que es van realitzar entre setembre de 2018 i finals de 2019.

Les Borges Blanques registra un augment del total de recollida selectiva interior

Altres campanyes del Consell per fomentar la recollida selectiva

El 2019 es van fer 7 xerrades informatives, una en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus a Les Borges Blanques, i unes altres 18 durant el 2018, en les que es va explicar el nivell de reciclatge de cada població i com aconseguir augmentar-lo.

A més, durant l’any 2019 es van repartir 7.000 cubells per a la recollida domiciliària i 5.500 rotlles de bosses compostables. Alguns d’aquests materials es van repartir durant les xerrades esmentades, mentre que la resta els han anat repartint els ajuntaments als seus veïns i veïnes.

El resultat es materialitza en la constatació de la reducció del rebuig i l’obtenció de màxims mensuals de kilograms recollits de les fraccions selectives

Finalment, s’està duent a terme un estudi sobre la viabilitat d’implantar a la comarca sistemes d’alta eficiència en recollida selectiva, com és el porta a porta. D’aquesta manera, es contribuirà a fer efectiu l’objectiu del 50% de reciclatge que demana assolir la Unió Europea durant aquest any 2020. Durant els mesos de juny i juliol s’han dut a terme visites a tots els ajuntaments i les conclusions de l’estudi, que avalarien l’alternativa del porta a porta, seran presentades pels representants polítics i tècnics del Consell a l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) en els pròxims dies. 

Comentaris