Les Garrigues participa en la Setmana BIO per l’Alimentació Ecològica a Catalunya

Activitats a la Floresta, la Granadella, Bovera, les Borges Blanques, el Cogul, Vinaixa i Juneda

Imatge del Castell de la Floresta patrimoni del municipi.
photo_camera El Castell de la Floresta també participa en la Setmana BIO; amb un tast d'oli ecològic.

Un passeig per la finca de les Teixeres de Vinaixa i un tast hedònic dels productes ecològics d'Oleum Flumen donaran aquest dissabte el tret de sortida als actes de la “Setmana BIO per l’alimentació ecològica”, la qual té per finalitat la promoció de la producció i el consum de productes ecològics, i és organitzada per diverses entitats del sector, amb el suport de la Generalitat de Catalunya. La setmana BIO, que és realitza del 30 de maig al 8 de juny, té lloc per segona vegada a la comarca de les Garrigues, i compta amb vuit activitats previstes que tindran lloc en set municipis del territori.

El mateix dissabte 31 tindrà lloc una altra activitat, en aquest cas a Bovera, consistent en l'anellament científic d’ocells per part d'Agronatura. Pel que fa al dia 1 de juny, a les Borges Blanques s'hi farà la panificiació ecològica feta a mà amb massa mare, a Farines Cervós. L'activitat, que també es repetirà el 8 de juny, tindrà lloc de 09.30 a 14.00 hores.

El següent cap de setmana les propostes arrencaran el dijous 5 de juny a les 19.30 hores amb un tast d’oli ecològic al castell de la Floresta. L'activitat compta amb places limitades, per la qual cosa cal confirmar l'assistència a [email protected]. El mateix dijous a Bovera tindrà lloc una visita guiada, que es repetirà l'endemà dia 6, per la finca d’oliveres de Guia Olivera.

D'altra banda el divendres 6 se celebrarà a la Granadella jornada tècnica “Ametller ecològic: una alternativa viable”, que tindrà lloc al Centre Cívic a partir de les 09.00 del matí. L’acte va dirigit als productors catalans d’ametlla i té per finalitat analitzar la viabilitat tan agronòmica com econòmica del conreu de l’ametlla ecològica. Segons apunten els organitzadors, "durant els dos últims anys el conreu  de l’ametlla ha experimentat un protagonisme destacat en el mercat, i la forta demanada en el mercat de l’ametlla ecològica afavoreix la promoció d’aquest cultiu i confirma que un altre tipus d’agricultura és possible, a part de la convencional". Per aquest motiu a la jornada s’explicaran les tècniques de producció perquè aquest canvi a l’agricultura ecològica sigui el més fàcil possible i es donarà una visió actual del mercat ecològic de l’ametlla.

La presentació de l’acte anirà a càrrec del Director dels Serveis Territorials del DAAM a Lleida, el Sr. Jaume Fabà i del Sr. Carlos Gibert, Alcalde de la Granadella; a continuació, la Sra. Laia Vinyes, enginyer agrònom de l’ADV Ecològica de Ponent, explicarà els principals aspectes a tenir en compte en el procés de la conversió a l’agricultura ecològica, tot seguit el Sr. Tomàs Llop, pagès i col·laborador de l’Escola Agrària de Manresa, exposarà les tècniques de gestió de la coberta vegetal en el conreu de l’ametller ecològic, i la Sra. Laia Vidal, cap de vendes de l’empresa Fruits Secs Sendrós, analitzarà la demanda d’ametlla ecològica tan al mercat nacional com als mercats internacionals; a continuació es realitzarà una taula rodona amb la intervenció dels ponents, a la qual s’hi afegirà el Sr. Francesc Esquerda i el Sr. Ramon Bonet, representants de JARC i UP de la fruita seca respectivament, el debat serà moderat pel Sr. Llorens Canela, cap de l’Oficina Comarcal del DAAM a les Garrigues. L’esdeveniment finalitzarà amb un dinar temàtic d’ametlla amb productes ecològics.

La Setmana BIO continuarà l'endemà dissabte al Cogul amb la visita a finca ecològica d’oliveres intensives amb reg de goteig, a càrrec de Ramon Tribó Reig. El punt de trobada serà a les deu del matí a la plaça.

Finalment diumenge Juneda posarà el punt i final a les activitats previstes el diumenge dia 8 amb una visita guiada a l'Hort de ca la Cistellera. L'horari és de 10.00 a 13.00 i cal confirmar assistència.

La creació d'aquesta Setmana Bio s'emmarca dins del Programa de Foment de la Producció Agroalimentària Ecològica 2012-2014.

comentaris