A les Garrigues es gesta un nou projecte turístic per posicionar internacionalment la Mediterrània

El projecte Med Pearls desenvolupa 26 experiències en diversos països del Mediterrani, com Egipte, Grècia o Jordània, amb destinació a les comarques de les Garrigues, a la Ribera d'Ebre i l'Anoia
Presentació del projecte Med Pearls al municipi d'Arbeca a les Garrigues
photo_camera Presentació del projecte Med Pearls al municipi d'Arbeca a les Garrigues

Arbeca ha acollit aquest divendres la presentació del projecte Med Pearls (Perles del Mediterrani), una iniciativa que té com a objectiu posicionar internacionalment la Mediterrània com una destinació de qualitat i excel·lència per a l'Slow Turism.

Una cinquantena de persones, del sector públic i del privat, han participat a l'acte de presentació del projecte Med Pearls al municipi de les Garrigues, que s'ha celebrat al celler Vinya dels Vilars d'Arbeca. La jornada s'ha dividit en dues parts: una primera sessió on s'ha explicat quins són els objectius del projecte, els beneficis que aportarà a la comarca i com accedir a les ajudes que es disposaran a disposició dels involucrats; i una segona sessió on els participants han fet una dinàmica de treball en què han aportat les seves idees i visions sobre el territori i els productes turístics a crear.

La jornada ha finalitzat amb la posada en comú de les conclusions de les diferents sessions de treball que marcaran els primers passos a seguir en la creació d'aquests nous productes Med Pearls a la comarca. El projecte està impulsat per l'Agència Catalana de Turisme i, en el cas de les Garrigues, també compta amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i del Consell Comarcal de les Garrigues.

El projecte Med Pearls té com a objectiu desenvolupar la creació de productes turístics a territoris que encara tenen l'oportunitat de crear un model de turisme més sostenible i més competitiu, segons ha explicat el director executiu de l'Agència Catalana de Turisme, Patrick Torrent.

És el que anomenem Slow Turism, un turisme més respectuós amb la natura, la cultura i el medi en el qual es desenvolupa, aquest tipus de turisme és el que més s'adequa a les 4D: desestacionalitzar, desconcentrar, diversificar i que genera més despesa

Torrent ha dit que el projecte Med Pearls té una bona oportunitat a les Garrigues, ja que és un territori ple de recursos naturals i patrimonials que permeten crear productes turístics sostenibles. Ens permetrà fer un salt endavant en el turisme d'aquest territori, ha indicat.

Pel que fa possibles iniciatives, Torrent ha dit que el projecte Med Pearls facilita la creació de productes però ha remarcat que aquests han de néixer de la iniciativa dels propis agents del territori. Sovint pensem que hi ha recursos culturals que pel fet de ser importants ja poden ser un producte turístic però ens fa falta un pas, que és passar de recurs a producte, ha afegit Torrent, que ha posat com a exemple el poblat ibèric dels Vilars d'Arbeca.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, ha indicat que la comarca està despertant i que cada vegada hi ha més allotjaments rurals, així com joves que han decidit quedar-se al territori per emprendre iniciatives.

El segon objectiu del projecte Med Pearls és fomentar l'emprenedoria del sector de les TIC per proveir solucions tecnològiques i innovadores que complementin els productes turístics. Entre altres, les empreses i emprenedors que formin part d'aquesta prova pilot rebran suport tecnològic i també es podran presentar en la convocatòria d'ajuts per al desenvolupament d'aquests productes. Així mateix, també podran realitzar viatges als territoris on es crearan les altres experiències per aprendre i identificar bones pràctiques que es puguin aplicar d'un lloc a l'altre, ha indicat Torrent.

El projecte Med Pearls, que forma part del programa ENI CBC MEDITERRANEAN – SEA BASIN PROGRAMME de la Unió Europea, està liderat per l'Agència Catalana de Turisme del Departament d'Empresa i Coneixement. Aquest preveu la creació de 26 experiències turístiques en diversos països del Mediterrani com són Egipte, Grècia, Jordània Palestina i Itàlia. En el cas de Catalunya, la inversió per crear aquests productes al llarg dels propers tres anys anirà destinada, a part de les Garrigues, a la Ribera d'Ebre i l'Anoia. El pressupost total del projecte és de 3 milions d'euros, dels quals 2'7 els aporta la Unió Europea.

Comentaris