24.09.2021 |
Territoris.cat

LA FLORESTA ACOLLIRÀ EL DIJOUS 7 DE NOVEMBRE LA PRESENTACIÓ DE L'ESTUDI

Les Garrigues seran el laboratori d'una prova pilot de desenvolupament rural

Cabana de pedra seca a les Garrigues
Cabana de pedra seca a les Garrigues, al terme del Cogul - Josep A. Pérez
Les Garrigues seran el laboratori d'una prova pilot de desenvolupament rural

Amb l’objectiu de reconèixer, protegir i promocionar el patrimoni rural agrari, la Fundació Món Rural va publicar l’any 2017 l’estudi sobre els Patrimonis rurals. Reconeixement i perspectives, on s’incidia en la necessitat de millorar el reconeixement dels patrimonis agraris i d’aprofundir en el seu anàlisi en tant que eina d’impuls socioeconòmic. Ara, gràcies al treball d’Ignasi Aldomà Buixadé, Montserrat Guerrero Lladós i Josep Ramon Mòdol Ratés, s’ha realitzat una primera aplicació pràctica a la comarca de les Garrigues de les conclusions d’aquest estudi.
La Fundació Món Rural ha escollit aquesta comarca de la província de Lleida com a primer marc geogràfic d’anàlisi atès que es tracta d’un territori de notable perfil rural, amb una base agrària substantiva (l’activitat agrària és encara important, amb prop del 20% de l’ocupació total) i sotmès a una regressió demogràfica secular, de la qual no s’acaba de recuperar, que té com a principals conseqüències el fort envelliment i sobreenvelliment de la població. Una comarca, en definitiva, notablement necessitada d’estímuls per al seu desenvolupament socioeconòmic i adequada, per tant, per esdevenir el primer laboratori d’anàlisi i aplicació de l’estudi de 2017.

Un estudi exhaustiu i transversal

A efectes pràctics, el treball dirigit ara per Ignasi Aldomà, professor de la Universitat de Lleida, representa una anàlisi aprofundida i detallada de tots els elements patrimonials de les Garrigues i de les línies actuals de promoció i explotació d’aquests en termes de desenvolupament socioeconòmic del territori.

L’estudi es caracteritza pel seu nivell de concreció, exhaustivitat i transversalitat, ja que identifica elements patrimonials d’àmbits molt dispars (rutes, construccions, productes, paisatge, cultura...), els situa en el mapa i n’aporta xifres aclaridores i interpretatives

L’estudi conclou amb un seguit de línies a desenvolupar en el futur a fi d’obrir noves perspectives de difusió i màrqueting dels elements patrimonials de la comarca, superant l’actual dicotomia existent entre patrimoni públic i privat i posant l’accent en la col·laboració entre les administracions públiques i la resta d’agents.

La FMR i el Consell Comarcal organitzen una jornada de presentació de l’estudi

Per donar a conèixer el treball realitzat a les Garrigues, que porta per títol La contribució dels patrimonis agraris al desenvolupament de la ruralitat. Una primera aplicació pràctica a les Garrigues, la Fundació Món Rural i el Consell Comarcal de les Garrigues han organitzat una jornada de presentació de l’estudi per al proper dijous 7 de novembre al municipi garriguenc de La Floresta. Per participar-hi, cal inscriure's en un formulari en línia. L’acte començarà a les sis de la tarda, amb la inauguració a càrrec de Jaume Setó, batlle de La Floresta i president del Consell Comarcal de les Garrigues, i d’Eduard Trepat, en representació de la Fundació Món Rural.

Un debat sobre el patrimoni agrari a les Garrigues clourà l'acte

Tot seguit, Ignasi Aldomà, professor de la Universitat de Lleida i director de l’estudi, farà una presentació dels treballs realitzats. A continuació, es durà a terme una ronda de presentació d’experiències relacionades amb l’ús de la pedra seca com a valor afegit a la producció agrària, amb l’exposició de les iniciatives de l’Associació Trenca, Oli Cimal i Camins de Pedra.

Les Garrigues seran el laboratori d'una prova pilot de desenvolupament rural
comentaris