25.01.2021 |
Territoris.cat

Les Garrigues viu amb intensitat la nit més llarga de l'any

Després de recollir la Flama del Canigó, cada població ha celebrat la seva festa amb l'encesa de la foguera i sopars i ball al carrer

Els infants de l'Albi van portar la Flama del Canigó des de l'entrada del poble fins a la plaça.
Els infants de l'Albi van portar la Flama del Canigó des de l'entrada del poble fins a la plaça.
Les Garrigues viu amb intensitat la nit més llarga de l'any

La nit de Sant Joan és la nit més curta de l'any, una celebració lligada al solstici d'estiu que es festeja arreu dels Països Catalans. La festa, una tradició que continua molt arrelada al nostre país, està íntimament relacionada amb les fogueres, i cada any pren més força la pirotècnia, amb petards de tot tipus i colors. Durant els últims anys la revetlla de Sant Joan ha perdut el caire més popular que havia tingut en un principi, i cada vegada són menys les poblacions que encenen fogueres, possiblement a conseqüència de l'entrada en vigor de la normativa d’encendre foc a l’àmbit públic. No obstant, els municipis de les Garrigues han viscut molt intensament la revetlla de Sant Joan amb propostes ben diverses però amb un denominador comú: la gresca i les ganes de sortir al carrer.

La capital de les Garrigues va viure una intensa celebració a la placeta del Terrall, on després de rebre la Flama del Canigó, que va arribar custodiada per una vintena de motards, es va llegir el manifest i es va encendre la foguera. La festa es va allargar fins a la matinada amb l'actuació del grup Glacé i un ressopó per a tothom amb coca i mistel·la. D'altra banda la Comissió de Festes, entitat organitzadora dels actes de la revetlla de Sant Joan a les Borges, també va programar un espectacle d'animació infantil dirigit als més petits, una proposta que va tenir lloc a les sis de la tarda al Pavelló de l'Oli i que va donar pas a la resta d'actes.

Un any més l’Ajuntament de Cervià va organitzar la revetlla de Sant Joan per a tots el veïns i veïnes que van voler compartir aquesta festa tan popular. A tres quarts de vuit de la tarda la Flama del Canigó va arribar al municipi.

La Flama continua creixent edició rere edició i la d'enguany va arribar a uns 400 municipis d'arreu del país. Seguidament va tenir lloc l'encesa de la foguera a la plaça, atapeïda d'infants i adults que no van voler perdre's aquest moment tant especial. A la nit, la festa es va traslladar a les piscines municipals, on va tenir lloc la revetlla.

Un altre dels municipis que va celebrar Sant Joan va ser l'Albi, on com és habitual la Flama del Canigó va arribar gràcies als membres del Club Ciclista local. Desenes de veïns es van aplegar a l'entrada del municipi per recollir-la, des d'on la van dur en comitiva fins a la plaça. Allà un grup d'infants va cantar una cançó i grans i petits van ballar una sardana. Finalment, l'alcalde Víctor Guiu va llegir el Manifest 2014, escrit pel periodista Carles Capdevila, un text que afirma que “Som història, som present i som voluntat de continuar sent amb alegria. Tenim aspiracions sense límits, tenim força de voluntat, tenim la cultura per bandera i ens reconeixem en la tradició per canviar el món. Toquem de peus a terra i, seguint la Flama del Canigó, avancem sense por”. Seguidament va tenir lloc l'esperada encesa de la foguera de Sant Joan. La festa va acabar amb un sopar popular i ball a càrrec del grup Magma. 

D'altra banda els veïns de Bellaguarda també van prendre part en la revetlla de Sant Joan amb un sopar popular organitzat per l'Associació de Dones l'Alzina. L'acte, que va tenir lloc a la Sala Polivalent, va estar animat per Josef Latino, i es va allargar fins ben entrada la matinada.

A Arbeca una ballada de sardanes a la plaça del Toll va donar el tret de sortida als actes de Sant Joan a tres quarts de set de la tarda. Una mica més tard va arribar la Flama del Canigó, i després de la lectura del manifest es va encendre la foguera. La festa organitzada pel consistori també va incloure un sopar i un ball a la plaça amb Recuerdos Quartet, amb ressopó per a tothom.

Altres municipis on es va celebrar la revetlla de Sant Joan van ser Castelldans,on l'Ajuntament i el Grup Solidari van vendre coques, i el Vilosell, amb sopar i ball.

Les Garrigues viu amb intensitat la nit més llarga de l'any
comentaris