General d'Olis i Derivats no ampliarà si no aplica les mesures correctores

El consistori de les Borges Blanques te previst instal·lar una estació ambiental mòbil per mesurar els fums a la zona, i estudia els resultats de l'analisi sobre la qualitat de l'aire encarregat a la Universitat de Barcelona.
L'alcalde Enric Mir en la reunió amb el grups del consistori.
photo_camera L'alcalde Enric Mir en la reunió amb el grups del consistori.

L’equip de govern de l'Ajuntament de les Borges no donarà llum verda a la llicència urbanística per a l’ampliació de l’empresa General d’Olis i Derivats SL fins que els responsables d’aquesta no apliquin mesures correctores que comportin un descens important en les emissions de fums i olors. Una decició que es va comunicar aquest dilluns a tots els grups municipals, així com les darreres gstions que s'han dut a terme amb la Direcció General de Qualitat Ambiental (DGQA) per valorar si l’activitat actual de l’empresa s’ajusta a normativa.

Actualment els Serveis Municipals ja estan fent un seguiment diari de les olors i els fums que arriben al nucli urbà procedents de l’activitat de l’empresa dedicada a l’extracció de la pinyola. Tot i així el consistori instal·larà una estació ambiental mòbil que cedeix la Direcció General de Qualitat de l’Aire de la Generalitat, que permetrà per primer cop que l’Ajuntament disposi de dades reals sobre la qualitat de l’aire de les Borges.

En relació a l’activitat actual, mentre es continuï sense corregir els efectes a la població de les Borges, l’alcalde Enric Mir ja ha anunciat que des del consistori no es tramitarà la llicència urbanística per l’ampliació de l’empresa fins que aquesta no apliqui les mesures correctores que se li han fet arribar també des de l’Ajuntament. Mir manté que

el compromís de l’Ajuntament de les Borges és garantir la qualitat de l’aire per tal que els nostres fills i néts creixin a les Borges amb la major qualitat de vida possible.

 L'alcalde remarca també la importància de l’arribada de l’estació ambiental. És el primer pas per poder actuar legalment en benefici de la població, ja que ens permetrà mesurar la quantitat de partícules presents a l’aire i saber si es registren dades perjudicials.

D’altra banda els Tècnics Municipals estan estudiant l’informe de la Universitat de Barcelona sobre les emissions de fums a la comarca  que generaria l’activitat de tres empreses amb combustió de biomassa previstes a la zona de les Garrigues i el Pla d’Urgell. L’informe es va demanar en el moment de la tramitació del nou projecte de biomassa a Juneda. 

En la reunió amb els grups polítics es va donar a conèixer els resultats de la proposta inicial de resolució de Gestió Ambiental Unificada de la Generalitat per valorar si l’activitat actual de l’empresa s’ajusta a normativa. Malgrat que l’estudi conclou que les dades registrades estan per sota dels límits estimats perjudicials per a les persones, el consistori presentarà al·legacions ja que “els que vivim a les Borges sabem que les emissions encara han de millorar substancialment”, apunta Enric Mir.

L’Ajuntament, que ja treballa en les al·legacions, demanarà que es tingui en compte la concentració d’activitats a la zona que generen un impacte ambiental important. De fet, en el radi de 2 quilòmetres s’hi concentren actualment quatre activitats amb focus d’emissions. L’equip de Govern proposarà les al·legacions prèviament a la resta de formacions polítiques del consistori per tal que s’hi puguin sumar. 


 

comentaris