15.01.2021 |
Territoris.cat

La Granadella recorda el 75è aniversari dels bombardejos al municipi

Els actes es realitzaran en dues jornades, els propers dissabtes 21 i 28 de desembre

Vista de la plaça bombardejada des de Cal Triquell. Foto: Ajuntament de la Granadella.
Vista de la plaça bombardejada des de Cal Triquell. Foto: Ajuntament de la Granadella.
La Granadella recorda el 75è aniversari dels bombardejos al municipi

Aquest mes de desembre es compleixen 75 anys dels bombardejos a la Granadella per part de l’aviació nazi durant la Guerra Civil espanyola, un dels municipis garriguencs més bombardejats per les tropes franquistes.

Amb motiu d’aquesta efemèride l’Ajuntament de la Granadella en col·laboració amb altres entitats: Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Centre d’estudis de les Garrigues, Consell Comarcal de les Garrigues, etc... han preparat un programa d’actes amb la finalitat de recordar aquests fets.

El programa comença aquest dissabte, 21 de desembre, a les 17h., amb la inauguració de l’exposició “La Guerra Civil a les Garrigues”. El mateix dissabte, a les 18h., al Centre Cívic del municipi, hi haurà una xerrada-col·loqui presentada per Carlos Gibert, alcalde de la Granadella, i per Jordi Palou-Loberdos, director del Memorial Democràtic, amb els següents ponents, Josep Rubió amb la ponència “Els bombardejos de la Granadella”, Josep Gelonch que parlarà sobre “El Franquisme” i Josep Pau que explicarà “La transició”.

El cap de setmana següent, el dissabte 28 de desembre, els actes començaran a les 10.00h. amb una “Recreació dels bombardejos” al municipi, la qual es realitzarà a la Plaça de la Vila i al refugi Molí de la Vila (l’escorxador), que recentment s’ha recuperat. A la recreació històrica, a la qual també hi participaran com a figurants veïns de la vila, es representarà: un hospital de campanya, el lloc de comandament al refugi, etc... Diumenge a la tarda, a les 18h., al Centre Cívic municipal, es projectaran 2 audiovisuals: “Recreació de la batalla de l’Ebre, Faió” i “La recuperació del refugi”, presentats per Miquel Farregut i Josep Mª Navàs, respectivament, acte que serà la cloenda de les jornades.

La Granadella recorda el 75è aniversari dels bombardejos al municipi
comentaris