Indignació per la renuncia de l'ACA a investigar el vessament al canal de Serós

El president de la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues, Sisco Esquerda  a destacat que com a Mancomunitat, no descartem dur a terme altres accions si no se segueix amb les tasques d'investigació i se'n determini l'autoria del vessament
Treballs per extraure el vessament al pantà d'Utxesa @SiscoEsquerda
photo_camera Treballs per extraure el vessament al pantà d'Utxesa @SiscoEsquerda

La Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues ha fet públic aquest dijous un comunicat en el qual es manifesta la indignació de l'entitat pel fet que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) hagi renunciat a trobar-ne l'autoria del vessament d'hidrocarburs que va tenir lloc del 4 al 5 de juliol a Lleida, a la zona de la Mitjana. L'ACA argumenta la decisió en la complicació que això comportava i perquè ja no hi havia rastres.

Treballs per extraure el vessament al pantà d'Utxesa @SiscoEsquerdaDes de la Mancomunitat, que abasteix d'aigua 25 municipis, consideren aquesta mesura inadient, fora de lloc i totalment indignant. Asseguren que s'ha de buscar la responsabilitat, i més quan hi ha hagut aquest perjudici per una zona natural protegida, en què han baixat hidrocarburs durant un dia sencer. Segons la Mancomunitat, no es pot parlar de litres, sinó de metres cúbics, i això ha embrutat tant l'aigua com els arbres i el bosc de ribera i, a més a més, ha generat una despesa suplementària que ha perjudicat als gestors de la Mancomunitat. 

El president de la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues, Sisco Esquerda demana que es restableixi la investigació per determinar d'on ha sortit aquest vessament.  Els usuaris de la Mancomunitat que represento i els alcaldes dels pobles que s'hi abasteixen estan indignats i indefensos davant d'aquesta decisió que a pres l'ACA, i la ciutadania en general no comprendria aquesta mesura sense precedents, ha afegit Esquerda.

Decisions com aquesta han fet, fan i faran creure encara més que el món rural i els pobles petits no compten pel desenvolupament del País.

El president destaca que com a Mancomunitat, no descartem dur a terme altres accions si no se segueix amb les tasques d'investigació i se'n determini l'autoria del vessament

El vessament que va afectar 25 pobles i diverses comunitats de regants

El 4 de juliol els Agents Rurals van detectar  un vessament d'hidrocarburs a la zona de la Mitjana, al terme municipal de Lleida, el fluid contaminant va anar baixant pel canal de Seròs durant 19 quilòmetres fins que va arribar a l'embassament d'Utxesa, que és on es va retenir. Aquest pantà és un espai protegit, una zona humida de la xarxa europea d'espais naturals Natura 2000, amb una gran reserva d'aus, i també és el lloc on es capta aigua potable per abastir a 25 pobles de la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues, de la mateixa manera que del canal de Seròs en capten aigua l'Ajuntament de Torres de Segre i el de Sunyer, així com diverses Comunitats de regants.

Treballs per extraure el vessament al pantà d'Utxesa @SiscoEsquerdaEl dilluns, 5 de juliol a la tarda, operaris de SOREA AGBAR, empresa que presta el servei i manteniment a la Mancomunitat d'Aigües, l'ACA, Endesa, Bombers i Agents Rurals van instal·lar unes barreres de contenció en la zona més estreta de l'embassament d'Utxesa. Una vegada col·locades, es va evidenciar que el fluid deixava d'escampar-se per la resta de l'embassament i d'arribar a la zona de captació. No obstant això, seguien entrant sense pausa i amb gran quantitat hidrocarburs dins del pantà.

Comentaris