Iniciativa pionera a les Garrigues per coordinar les entitats socials

Aquest dissabte, 6 de juny, ha tingut lloc la signatura de constitució de la Taula d'Atenció Social de les Garrigues, una iniciativa pionera, que coordinarà les entitats del tercer sector i l'administració a nivell comarcal.

okIMG_6727
photo_camera La constitució de la Taula d'Atenció Social de les Garrigues.

Aquest dissabte, 6 de juny, ha tingut lloc la signatura de constitució de la Taula d'Atenció Social de les Garrigues, una iniciativa pionera a les comarques lleidatanes, i la segona a Catalunya, que coordinarà les entitats del tercer sector i l'administració a nivell comarcal. La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, que ha presidit l'acte, ha destacat la importància d'aquesta nova eina d'actuació conjunta per treballar en xarxa amb l'objectiu de cobrir de manera més eficient i efectiva les necessitats bàsiques de les famílies i persones en situació socioeconòmica precària.

Munté ha explicat que només hi ha una altra experiència d'aquestes característiques a Catalunya, concretament, al Baix Llobregat, esperem que altres comarques prenguin exemple d'aquesta aliança estratègica i exitosa, perquè si unim forces som imparables.

Inicialment, amb previsió de futures adhesions, la Taula està formada pel Consell Comarcal de les Garrigues, l'Ajuntament de les Borges Blanques, l'Ajuntament de Juneda, i les entitats Càritas de les Borges Blanques, Càritas de Juneda, Càritas d'Arbeca, Càritas de Castelldans, Creu Roja Les Garrigues, Banc d'Aliments, Quid Pro Quo i TALMA.

Base de dades compartida

Tal com ha destacat també el president de l'ens comarcal, Juli Muro, l'objectiu és enfortir el treball transversal i el treball en xarxa entre les entitats socials i les administracions, optimitzar la gestió de recursos disponibles i organitzar els repartiments d'ajuts i aliments. En aquest sentit, s'ha anunciat que aquest mateix estiu, es posarà en marxa una de les primeres actuacions en el marc de la Taula. Es tracta d'una base de dades compartida a la qual tindran accés totes les entitats per evitar duplicitats a l'hora de repartir aliments i ajudes. De moment, s'iniciarà la prova pilot a les Borges Blanques i, més endavant, s'hi sumaran les entitats de la resta de la comarca. En aquests moments, segons dades del Consell Comarcal, les entitats socials distribueixen aliments a unes 700 persones .

Metodologia

La taula d'atenció social de les Garrigues es reunirà 1 cop a l'any, i hi participaran els representants de totes les entitats i administracions que formen part de la taula. D'aquesta taula hi penjaran les diferents taules d'atenció social locals. Així mateix, està prevista la creació de les taules territorials locals d'atenció social, en funció de les necessitats de cada municipi,  les quals es reuniran trimestralment. Se'n podran crear altres a mesura que sorgeixi la necessitat. De moment es crearan les taules locals d'atenció social següents: les Borges Blanques, Juneda, Arbeca, Castelldans i Vinaixa.

Objectius generals

 • Enfortir el treball transversal i el treball en xarxa entre les entitats socials i les administracions.
 • Optimitzar la gestió de recursos disponibles.
 • Oferir estratègies i models de treball.
 • Millorar la eficàcia i eficiència en l'atenció a les necessitats bàsiques de la població. Evitar duplicitats.
 • Ampliar la cobertura d'atenció.
 • Actuar, de manera preventiva, en col·lectius amb alt risc d'exclusió social.

 

Objectius operatius

 • Identificar les necessitats socials de la comarca (alimentació, habitatge, sanitàries, escolars, etc.), valorant els serveis actuals i el nivell de cobertura dels mateixos.
 • Elaborar un catàleg d'entitats prestadores de serveis d'atenció social de cada municipi i de la comarca.
 • Optimitzar la gestió dels recursos disponibles (alimentaris, ajudes d'habitatge, escolars, etc.)
 • Organitzar espais i sistemes de distribució de les ajudes socials (alimentàries, habitatge, ect.) dels municipis i de la comarca.
 • Establir les directrius de funcionament i acordar la creació o eliminació de les taules territorials locals.

Comentaris