Les Borges Blanques ret homenatge al polític republicà Pere Mies

Enric Mir descobrint la placa commemorativa a la casa de Pere Mies a les Borges 1
photo_camera Enric Mir descobrint la placa commemorativa a la casa de Pere Mies a les Borges 1

L’alcalde de les Borges, Enric Mir, ha descobert aquest dilluns una placa commemorativa als baixos de la casa número 9 de la Plaça porxada de la capital de les Garrigues, coneguda com a cal Mies i on hi va viure la major part de la seva vida adulta el borgenc d’adopció Pere Mies i Codina. Mies fou, entre altres, conseller d’Agricultura i Serveis Forestals de la Mancomunitat de Catalunya, sota la presidència de Puig i Cadafalch, així com conseller d’Agricultura i Economia de la Generalitat, entre febrer i octubre de 1933, amb el president Francesc Macià. 

Mir ha estat acompanyat d’una nombrosa representació política i ciutadana borgenca, ja que en aquesta casa s’hi allotjava habitualment Francesc Macià quan venia a les Borges. La família Mies ha estat sempre molt reconeguda a les Borges Blanques i, de fet, el seu fons documental personal està dipositat a l’Espai Macià.

D’aquesta manera, el consistori borgenc continua el procés de millora i potenciació turísitica del seu Centre Històric, després de l’arranjament de la mateixa Plaça, de l’entorn de l’Espai Macià, de les places Abadia i de la Capella, entre altres actuacions recents com la del Mirador del Castell Alt i el Centre d’Interpretació del Memorial Democràtic de la Guerra Civil “Antic Molí de Cal Gineret”. Així, aquesta casa és un edifici noble que data almenys, segons el cadastre, del 1800, amb algunes reformes el 1925, i forma part del conjunt monumental d’èpoques medieval i moderna de la Plaça porxada actual de la capital garriguenca.

A més a més, segons ha exposat l’historiador Marc Macià, en aquesta casa també hi visqué Lluïsa Mies Cava, filla del conseller, amb la seva mare Josefa Cava, esposa del conseller. La Lluïsa, soltera, era molt coneguda al poble perquè durant anys donà classes de català a la biblioteca que hi havia a l’Ajuntament. Alguna gent de les Borges hauria après català durant el franquisme gràcies a ella.

Pere Mies, nascut a Lleida el 1880, estudià Dret a Barcelona on conegué gent com Humbert Torres, Francesc Layret, Josep Maria Espanya o Lluís Companys. Després d’un temps a Lleida finalment Mies s’establí a les Borges com a advocat i hi freqüentà els cercles polítics del republicanisme progressista i catalanista tant locals com del conjunt de la demarcació de Lleida. Un cop esclatà la Guerra Civil, Mies s’exilià a Montpeller on moria el 1941 a l’edat de 61 anys. Les seves restes van tornar a les Borges el 1978 de la mà el president Josep Tarradellas en presència de la família i amics.

comentaris