L’Espai Macià rep una donació de la besnéta del president Francesc Macià

Maria Teresa Pi-Sunyer Peyrí compleix així amb la voluntat de la seva mare que va morir abans de poder concretar la donació, alhora que rendeix homenatge a la figura del president

Coordinador de l’Espai Macià catalogant els documents cedits interior
photo_camera Coordinador de l’Espai Macià catalogant els documents cedits

L’Espai Macià de la capital de les Garrigues ha rebut una donació per part de la besnéta del president Macià, Maria Teresa Pi-Sunyer Peyrí, feta en nom de la seva mare, Maria Teresa Peyrí Macià, que ja havia mantingut contacte amb l'espai borgenc amb aquesta intenció, si bé la seva mort ho va impedir. Ara, la seva filla ha concretat la donació, amb la qual es vol complir la seva voluntat alhora que homenatjar la figura del president, un dels líders més carismàtics de la història de Catalunya

La donació consta de dos blocs, el primer dels quals amb una important secció bibliogràfica de la biblioteca personal de Francesc Macià, on es pot trobar diferents arxius com un àlbum familiar amb 83 fotografies del president Macià, 193 targetes amb la rosa dedicada al president, 2 vinils amb la proclamació de la República, una còpia mecanoscrita de J. Carner Ribalta “Retorn a Macià” i molts altres documents, especialment llibres, revistes i opuscles.

Els objectes personals íntims s’exposaran en una vitrina oberta al públic

El segon bloc conté diferents objectes personals, entre els quals es pot destacar un fragment de l’escopeta de caça de Francesc Macià, una medalla en commemoració de la coronació d’Alfons XIII o una medalla commemorativa del tretze de febrer de 1977, entre altres coses.

L’equip tècnic del centre d’interpretació ha catalogat i inventariat tots els documents que es guardaran en un arxiu al mateix centre borgenc, per recordar el vincle que Francesc Macià tenia amb les Garrigues, ja que la seva família era d’origen borgenc. Pel que fa als objectes personals íntims, s’exposaran en una vitrina oberta al públic perquè qui ho desitgi pugui visitar aquest destacat llegat.

L'Espai acull a partir de divendres una exposició d’aquarel·les, gravats i mandales

D’altra banda, aquest divendres dia 2 s’inaugurarà, a les vuit del vespre a la sala Arts 25400 del mateix Espai Macià, l’exposició d’aquarel·les, gravats i mandales de Roser Ripollés De La Fragua. L'exposició estarà oberta al públic fins al dia 25 de desembre en el mateix horari que l’Espai Macià. L’activitat ha estat organitzada per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de les Borges Blanques.

Comentaris