17.01.2022 |
Territoris.cat

L'Albi i Arbeca encara esperen ajuts pels aiguats de fa un any i es veuen obligats a estirar de les arques municipals

Arbeca va demanar 1,5 milions d'euros en ajuts després dels aiguats ja que a banda de les piscines, un altre equipament que va quedar perjudicat va ser la pista d'atletisme i el camp de futbol
L'alcalde d'Arbeca, Sergi Pelegrí, i el tinent d'alcalde Francesc Roset, aixecant una part del terra de la pista d'atletisme
L'alcalde d'Arbeca, Sergi Pelegrí, i el tinent d'alcalde Francesc Roset, aixecant una part del terra de la pista d'atletisme
L'Albi i Arbeca encara esperen ajuts pels aiguats de fa un any i es veuen obligats a estirar de les arques municipals

L'Albi i Arbeca, dos dels municipis de les Garrigues més castigats pels aiguats del 22 d'octubre de 2019 encara esperen els ajuts dels governs català i espanyol per reparar els desperfectes que va ocasionar l'aigua.

Ambdós consistoris només han rebut partides d'emergència que va aprovar la Diputació de Lleida i han hagut d'estirar de les arques municipals per fer intervencions d'urgència com l'arranjament de camins o la reparació de les piscines municipals

L'alcalde d'Arbeca, Sergi Pelegrí, assegura un any després dels aiguats que va provocar la Dana del 22 d'octubre es troben en compàs d'espera per recuperar tot el que es va malmetre. Esperaven refer tots els danys a equipaments municipals i no ha pogut ser així tot i que els particulars si que han pogut arreglar la majoria de desperfectes.

Una veïna de l'Albi, al magatzem encara afectat pel fang de les inundacions de l'any passatNomés han rebut 100.000 euros de la Diputació de Lleida per arreglar camins, però el poble es va quedar sense les piscines municipals per la inundació i s'han hagut de fer pràcticament de zero. La primera fase de l'obra ha pujat uns 330.000 euros, i malgrat comptar amb l'ajuda, també de la Diputació de Lleida (150.000 euros), els altres diners surten de les arques municipals. Pelegrí lamenta que ells treballaven amb la idea que el finançament sortís de les ajudes promeses per poder destinar el capital a altres projectes previstos al poble.

Arbeca va demanar 1,5 milions d'euros en ajuts després dels aiguats ja que a banda de les piscines, un altre equipament que va quedar perjudicat va ser la pista d'atletisme i el camp de futbol. Estaven impracticables, assegura l'alcalde, que al mateix temps alerta que això posa en risc la continuïtat de clubs esportius i en pobles petits com aquest, és un factor que contribueix a la despoblació.
 

El cas de l'Albi

A l'Albi el desbordament del riu Gorgs va afectar bona part de la trama urbana del nucli antic, sobretot al carrer Major i la zona del Portal, on encara està pendent canviar les clavegueres que van quedar destrossades pel pes de l'aigua. Segons l'alcaldessa de l'Albi, Anna Feliu, durant aquest any s'ha prioritzat fer obres per intentar prevenir una futura riuada i per això l'ACA ha intervingut eixamplant la llera urbana del riu. De la mateixa manera, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha fet una neteja molt bona a la resta de trams que passen pel terme ja que era vital retirar pedres i troncs que van taponar ponts l'octubre passat.

Aquestes actuacions han tingut cost zero per al consistori però Feliu apunta que ara estan pendents de rebre un ajut per poder desmantellar un pantà que hi ha riu amunt, que no és d'aigua de boca, i té una presa de terra. Aquesta presa no va aguantar l'any passat i va ser, en part, la causant de la inundació del poble. Va quedar tant tocada que ara s'han de treure, i quan això passi, l'alcaldessa assegura que el riu recuperarà el pas de l'aigua durant tot l'any i donarà una altra vida al poble.

Un mur de troncs construït a la llera del riu Gorgs, al seu pas per l'AlbiDe la mateixa manera que Arbeca, l'Albi ha hagut de rascar de les arques municipals per afrontar les actuacions d'urgència. En concret s'ha gastat 250.000 euros, ja que només n'han rebut 40.000 euros de la Diputació per arreglar camins. Feliu ha remarcat que no els ha quedat més remei, ja que els desperfectes als camins pujaven 200.000 euros i just després del temporal començava la campanya de la collita de l'oliva, per la qual cosa eren necessaris pels pagesos per poder arribar a les finques.

L'obra de les noves piscines d'Arbeca afectades per les inundacions de fa un anyDe la seva banda, el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, remarca que la tramitació dels ajuts requereix el seu temps però que el pas més important ja s'ha fet, que era la declaració de zona catastròfica dels municipis lleidatans que van patir afectacions, tant de la Dana com de Glòria del gener. Segons Crespín, el govern de l'Estat segueix tramitant la convocatòria dels ajuts per tal que, quan l'acabi publicant, els ajuntaments puguin acollir-s'hi i presentar les seves sol·licituds. El Ministeri de Política Territorial aportarà 113 milions d'euros per finançar les obres de reparació.

Altrament, el subdelegat remarca les actuacions que han dut a terme aquests mesos com els prop de 30 milions d'euros que Adif ha destinat a reparar els trams de la línia de tren entre Lleida i l'Espluga de Francolí malmesos per la llevantada. La CHE ha fet treballs de neteja, sanejament i restitució de les lleres al Set, l'Ondara, el Sió i el torrent de la Femosa, a més a més del Gorgs. Així mateix, la Unitat de Carreteres de l'Estat ha actuat a l'N-240, que es va veure força afectada.

L'Albi i Arbeca encara esperen ajuts pels aiguats de fa un any i es veuen obligats a estirar de les arques municipals
comentaris