20.10.2021 |

L'Arxiu Comarcal de les Garrigues estarà enllestit en un any i mig

Segons l'alcalde de Les Borges Blanques, Enric Mir amb l'Arxiu Comarcal les Garrigues recuperaran molt patrimoni documental que ara està escampat pels pobles, el que permetrà encarar millor el futur amb un coneixement més precís del que és la història ancestral de la comarca
Laura Borràs, Enric Mir i Jaume Setó col·locant la primera pedra de l'Arxius Comarcal @Borges
Laura Borràs, Enric Mir i Jaume Setó col·locant la primera pedra de l'Arxiu Comarcal @Borges
L'Arxiu Comarcal de les Garrigues estarà enllestit en un any i mig

L'Arxiu Comarcal de les Garrigues estarà enllestit en un any i mig, segons ha explicat l'alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, declaracions que feia en l'acte de col·locació de la primera pedra del futur edifici, que ha tingut lloc aqust divendres a la capital de les Garrigues. A l'acte hi ha assistit la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i bona part dels alcaldes de la comarca.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha afirmat que és un goig poder posar la primera pedra a un edifici que ha estat llargament reivindicat a la comarca. I més, ha afegit, fer-ho dos dies després de la commemoració de la proclamació de la República Catalana per part del president Francesc Macià, fill de les Borges Blanques, i a l'espai que anteriorment ocupava la caserna de la Guàrdia Civil de la capital garriguenca.

Laura Borràs, Enric Mir, Jaume Setó i Ramon FarréPer la seva banda, l'alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, ha indicat que amb l'Arxiu Comarcal la comarca recuperarà molt patrimoni documental que ara està escampat pels pobles i que, això, permetrà encarar millor el futur amb un coneixement més precís del que és la història ancestral de les Garrigues.

Mir ha recordat que Les Garrigues, juntament amb l'Alta Ribagorça, són les úniques comarques que encara no disposen d'un arxiu comarcal propi


La construcció de l'arxiu comarcal era una reivindicació històrica de les Garrigues. Les obres tenen un cost de 2.416.968 euros, aportats pel Departament de Cultura, i la previsió és l'equipament sigui una realitat durant el 2022. L'equipament tindrà una superfície de 1.292 m², distribuïts en dues plantes. A més, una plaça donarà accés a l'edifici.

La planta baixa, amb uns 500 m² de superfície útil, estarà oberta a la ciutadania i serà on es desenvoluparà l'activitat de custòdia dels documents. La major part de la planta baixa estarà dedicada al treball dels arxivers (recepció, catalogació, despatxos) i també hi haurà una sala de consultes. Una altra part serà per a usos arxivístics i complementaris. En aquest sentit, hi haurà una sala multifuncional que podrà acollir actes, conferències o exposicions.

A la primera planta, s'hi ubicaran quatre grans sales per al dipòsit i conservació de documents. Tindrà 1.100 metres de prestatgeries que podrien encabir fins a 29.000 caixes amb documentació.

L'Arxiu Comarcal de les Garrigues estarà enllestit en un any i mig
comentaris