El mestre Josep Gasol talla artísticament la fusta de l'olivera de les Garrigues

Josep Gasol Pujol, escultor garriguenc autodidacta, talla la fusta només d'arbres de les Garrigues des de fa 26 anys. Es poden veure algunes de les seves obres més emblemàtiques al Pavelló de l'Oli de la Fira.
El mestre artesà Josep Gasol en el taller a la Fira de l'Oli.
photo_camera El mestre artesà Josep Gasol en el taller a la Fira de l'Oli.

La seva obra Oreneta -una gran talla de fusta- presideix un dels espais situats al pavelló de l'Oli del certamen  a més de tres peces més exposades a l'estand de l'Ajuntament de Les Borges. 

L'artista ha exposat a New York, Marbella, Barcelona, Lleida, i també al MACBA. Amb una trajectòria amb més 26 anys en aquesta disciplina, Gasol explica que tot i no dedicar-s'hi professionalment, la talla de la fusta és la seva passió. Escolpeix la fusta de troncs d'arbres que ja han estat retirats o que han caigut de forma natural amb el requisit indispensable que han de ser arbres de la comarca, majoritàriament fusta d'olivera, tot i que també talla la Noguera o d'altres tipus. Afegeix que la temàtica de les seves obres sorgeix lliurement, d'inspiració pròpia, tot i que també fa encàrrecs d'escultures sobre temes que li demanen. Té realitzades diverses obres entre les quals es troba El Crist del Cantacorps, que va viatjar fins a New York per ser exposada.

Entre els seus propòsits hi ha el dl'organitzar tallers, com el que ha dut a terme en aquesta edició de la fira, en el que ha despertat l'interès del públic, fins i tot d'infants que han volgut conèixer la tècnica de la talla de fusta artística, per considerar que la imaginació, l'expressivitat , el domini i el respecte pels materials són elements indispensables en la realització d'una escultura de fusta.   

Les seves obres transmeten l'esència d'una comarca, per fora amb caràcter fort i resistent, i fràgil i pacient per dins.

comentaris