Millora del transport públic a les Garrigues i la connectivitat amb Lleida

Les millores en la mobilitat a les Garrigues comporten quatre noves línies de bus a la demanda Tarrés - L’Espluga Calba - Les Borges Blanques, La Pobla de Cérvoles - L’Albi - Les Borges Blanques, Miralcamp – Puiggròs - Les Borges Blanques, Bovera - La Granadella - Bellaguarda - Torrebesses enllaç a Lleida

Estació autobusos de les Borges @Ajuntament
photo_camera Estació autobusos de les Borges @Territoriscat

El Departament de la Vicepresidència, i de Polítiques Digitals i Territori reforça la mobilitat en transport públic per carretera a les Garrigues amb un nou servei  exprés.cat (e6) i quatre noves línies a la demanda del Clic.cat. La transformació de l’actual línia de bus que comunica la capital de les Garrigues i Lleida en exprés.cat comporta un increment de l’oferta i un conjunt de millores de gestió, servei, velocitat comercial i intermodalitat.

Presentació bus exprés.cat entre les Borges Blanques i Lleida @TerritoriscatEn aquest sentit, es reforcen totes les franges horàries de dilluns a divendres feiners entre les Borges Blanques i Lleida, amb un total de 33 expedicions entre les 6.15 hores del matí i les 22.30 hores de la nit. Són 17 expedicions entre les Borges Blanques i Lleida, i 16 de Lleida a les Borges Blanques. Els dissabtes hi haurà 7 expedicions, 4 direcció Lleida i 3 de tornada. I els diumenges i festius hi haurà quatre expedicions: dos en cada sentit.

Els horaris s’han dissenyat de forma que es millora la coordinació amb els serveis ferroviaris d’alta velocitat a Lleida per anar a Barcelona

L’e6 estableix serveis ràpids per l’N-240, entre les Borges Blanques i Lleida, a l’estació de Renfe i la d’autobusos, amb una única parada a Juneda. La línia, que forma part de la integració tarifària de Lleida, compta amb vehicles totalment accessibles, amb premsa i servei de Wi-Fi gratuïts a bord i la imatge del servei de bus exprés als autobusos i les parades.

Noves línies de bus exprés.cat entre les Borges Blanques i Lleida @Territoriscat

Quatre línies de bus a la demanda Clic.cat

Les millores en la mobilitat en transport públic per carretera a la comarca de les Garrigues comporten, a banda del bus exprés.cat, quatre noves línies de bus a la demanda:

TAD1: Tarrés - L’Espluga Calba - Les Borges Blanques

TAD2: La Pobla de Cérvoles - L’Albi - Les Borges Blanques

TAD3: Miralcamp – Puiggròs - Les Borges Blanques

TAD4: Bovera - La Granadella - Bellaguarda - Torrebesses enllaç a Lleida

Es tracta de serveis que, sota la marca Clic.cat, ofereixen transport públic per carretera entre les poblacions de la comarca de les Garrigues amb la seva capital, les Borges Blanques, amb connexions en tots els horaris amb el servei exprés e6.

El Clic.cat és un servei de transport públic de la Generalitat de Catalunya que té uns recorreguts i uns horaris establerts però que es presten si abans s’ha fet una reserva per part de l’usuari. Un dels punts forts del Clic.cat és la digitalització que permet i facilita la reserva del servei a través de l’app de l’operadora del bus, en aquest cas, ALSA les Garrigues per iOS i Android. També ofereix l’opció de poder reservar via telefònica (647 32 68 16).

El conjunt de les mesures de millora de la xarxa de transport públic que s’incorporen a les Garrigues és el resultat dels treballs d’estudi elaborats pel Departament i el Consell Comarcal de les Garrigues, que han inclòs una enquesta al conjunt dels municipis de la comarca per a conèixer de primera mà les necessitats de millora dels serveis de transport públic i millorar les condicions de mobilitat, potenciant de forma eficient la xarxa de transport. Aquestes actuacions s’emmarquen, així mateix, en el reforç de la xarxa de transport públic a la rodalia de Lleida.

Sis busos d’altes prestacions a Lleida

El nou bus exprés.cat és el sisè de la demarcació de Lleida i el 42a de tot Catalunya. Aquests busos d’altes prestacions han transportat des de la seva creació prop de 100 milions de viatgers a Catalunya.

Aquests usuaris de transport públic comporten una reducció d’emissions anual respecte l’any anterior a la posada en servei dels exprés.cat que es pot valorar en 1.360.000 euros: 520.000 euros per l’estalvi en emissions d’efecte d’hivernacle i 840.000 € per la reducció de la contaminació atmosfèrica i l’estalvi en costos sanitaris i elements correctors.

A Lleida, el primer bus d’altes prestacions es va posar en marxa el desembre de 2014. L’e1 Cervera – Tàrrega – Lleida va guanyar un 22,1% d’usuaris respecte abans de la seva posada en funcionament. L’any 2019 va transportar 236. 368 usuaris.

Un any després, l’e2 Alfarràs – Lleida amb un total de 326.321 viatgers l’any 2019 i un increment del 48,7% d’usuaris de transport públic respecte abans de la seva posada en servei. L’e3 Alcarràs – Lleida va començar a funcionar l’octubre del 2017 i l’any 2019 va portar 157.632 viatgers. El juliol de 2019 va començar a rodar l’e4 Alpicat – Lleida que només amb 7 mesos va tenir 76.476 usuaris.

Els dos últims exprés.cat s’han posat en marxa aquest 2021: l’e5 Almacelles – Lleida, que funciona des del mes de gener, i el que s’ha presentat avui, que començarà a funcionar a partir de dilluns vinent.

Comentaris