El Molí d’oli de cal Gineret, previst per la tardor

El consistori convertirà en visitable aquest espai, un dels 60 molins que antigament treballaven a la capital de les Garrigues, i el transformarà en una sala per a usos culturals.

La façana de l'edifici de cal Gineret, al carrer de la Font
photo_camera La façana de l'edifici de cal Gineret, al carrer de la Font.

L’Ajuntament de les Borges Blanques ha adjudicat la primera fase de les obres de rehabilitació de l’antic molí d’oli de cal Gineret a l’empresa borgenca Construccions Jordi Bellmunt, per un import de 46.963’58 euros, finançat en gran part per l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI). L’obra, que compta amb un termini d’execució de sis mesos, estarà llesta a finals de tardor.  

L’espai, un edifici senyorial que data de finals del segle XIX i al voltant del qual tenia lloc l’antiga Fira de Sant Antoni, conserva només els baixos i els espais on es guardava l’oli. En aquesta primera fase està previst eradicar la humitat de l’antic immoble, situat a la cruïlla del carrer la Font i del carrer Sant Pere de les Borges. Per aquest motiu s’impermeabilitzarà el terra de la plaça exterior del carrer Sant Pere, que és en l’actualitat el sostre de l’antic molí. Aquesta actuació servirà per aturar el deteriorament de les voltes i dels cubs d’oli i de vi existents. També es millorarà el paviment i es donarà la pendent necessària per a evitar les filtracions d’aigua que hi ha quan plou. Per últim es col·locaran lluernaris per donar llum a l’interior del molí a les antigues boques d’entrada dels cubs, per on abans es feia passar el gra i l’oli, i que estan ubicades al terra de la plaça. El regidor de Cultura, Francesc Macià, ha declarat que “la recuperació d’aquest element patrimonial de les Borges servirà per donar una nova empenta cultural a la ciutat. A més, també servirà per ampliar l’oferta cultural durant la Fira de l’Oli, com un altre atractiu de la ciutat per visitar”.

La segona fase de les obres se centrarà en la rehabilitació dels cubs situats a la part inferior de Cal Gineret i que els veïns de les Borges van fer servir com a refugi antiaeri durant la Guerra Civil.  

comentaris