Munté diu que encara no se sap si va ser un error donar menors en acollida al suposat pederasta de Castelldans

Benestar Social i Família investigarà tot l'expedient del detingut i anuncia que implantarà un test psicològic a les famílies que vulguin acollir infants

Arcades romanes de Castelldans
photo_camera El municipi de Castelldans, d'on és l'acusat

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va afirmar ahir dilluns que encara no sap si hi va haver algun error en el cas del presumpte pederasta de Castelldans a l'hora de donar-li fins a 14 menors en acollida. Munté va afirmar que encara s'està estudiant tot l'expedient, de 17 anys, de l'home empresonat per suposada pedofília, i que quan hi hagi conclusions es faran públiques i es depuraran les responsabilitats pertinents. Mentrestant, va anunciar que a partir de setembre s'implantarà un test psicològic a les famílies que vulguin acollir menors.

Durant la compareixença davant dels mitjans de comunicació, la consellera va recordar que les primeres accions impulsades pel Departament de Benestar Social i Família van estar “en primer lloc la retirada dels tres menors que en aquell moment es trobaven acollits per aquesta persona i que ara estan atesos en un centre; en segon lloc, sol·licitar a l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA) i la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) informes exhaustius sobre tots els passos relacionats amb el seguiment d’aquest expedient; i en tercer lloc, l’obertura d’un expedient informatiu a la institució col·laboradora d’integració familiar (ICIF) encarregada del seguiment”.

La consellera es va referir també a l’acusació particular presentada pel Departament, “que no ha estat acceptada, perquè a hores d’ara no està provat que algun menor tutelat hagi estat víctima en aquest cas”. Neus Munté va afirmar que “en aquests moment estem recopilant tota la informació necessària que ens ha de portar a conèixer si pot haver fallat alguna cosa en el seguiment d’aquest cas i insisteixo en el condicional” i va voler insistir també, que “aquest és un cas aïllat ja que actualment tenim 610 famílies acollidores a Catalunya que atenen 959 nens i nenes i des de la creació de l’ICAA hem comptat a Catalunya amb 2500 famílies acollidores aproximadament”. En aquest sentit, la consellera va destacar que “són molts anys d’èxits i aquest cas desgraciat no ha d’embrutar una figura tan important i valorada com les famílies acollidores. De fet des del Departament fem campanyes per a aconseguir més famílies i més acolliments, perquè els nens i nenes tutelats per la Generalitat puguin créixer en un ambient familiar que els és molt favorable”.
La consellera va afirmar també que “en tots aquests anys només s’han detectat tres casos en els que hi havia indicis de negligència i s’ha procedit a la suspensió immediata de l’acolliment”. I també es va referir a que “en els 7 mesos que porto al capdavant del Departament, el que he rebut són ímputs per part d’entitats i famílies sobre que som massa exigents i excessivament curosos en el seguiment i control d’aquestes famílies”.
 
Munté va destacar que “la investigació interna que està portant a terme el Departament ha de servir per identificar si hi ha alguna escletxa per la qual puguin entrar en el sistema persones que posen en perill el benestar dels infants, és a dir, que puguin suposar una situació de risc per aquests nois i noies”. És per això que aquesta investigació és, segons la consellera, “una revisió crítica del sistema, per detectar tot allò que es pugui reforçar, intensificar i millorar”. De fet, Munté ha afirmat que l’ICAA ja estava treballant en la línia d’analitzar i millorar l’àmbit dels acolliments, i “és evident que aquest cas ens obliga a intensificar i accelerar aquesta via de treball que ja havíem obert”. En aquest sentit, Munté ha pogut anunciar que a partir del mes de setembre s’incorporarà al procés de valoració de les possibles famílies acollidores l’MMPI2, un test que permet discernir patologies encara que no possibles conductes abusives. “Aquest test ens permetrà delimitar alguns riscos encara que el risc 0 no existeix”. En aquest sentit, la consellera ha explicat en què consisteixen els processos de valoració i de seguiment i control de les famílies acollidores, que inclouen un ampli ventall d’accions i d’actors.
 
A la roda de premsa van acompanyar la consellera la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Mercè Santmartí, la directora de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció, Núria Canal, i la secretària general del Departament de Benestar Social i Família, Dolors Rusinés.

Comentaris