Núria de Gispert presideix l'acte d'homenatge a alcadesses i diputades de les Garrigues

Va ser rebuda per l'alcalde del Vilosell, Jordi Nogué i va signar en el llibre d'honor del municipi. En la setena trobada "Les Garrigues en femení", la presidenta del Parlament de Catalunya va manifestar que aquest homenatge és una manera de defensar des de les Garrigues la igualtat.

La presidenta del parlament de Catalunya va ser rebuda per l'alcalde del Vilosell
photo_camera La presidenta del parlament de Catalunya va ser rebuda per l'alcalde del Vilossell

La presidenta va lliurar les plaques commemoratives d'homenatge a l'excaldessa de l'Albagès, Amparo Palomar; a la diputada i exalcaldessa d'Arbeca, Ramona Barrufet; a les exdiputades Maite Utgés (III i IV legislatures) i Maite Josa (VII legislatura), totes dues de les Borges Blanques: a l'exalcaldessa del municipi Carme Benet; a l'alcaldessa de Cervià, Gemma Manresa: a l'alcaldessa i a l'exalcadessa de Fulleda, Neus Cornet i Neus Arbòs, respectivament, i a  l'exalcaldessa de Juneda, Pepita Peiró. 

A l'acte també va participar la presidenta de la federació d'associacions de dones de les Garrigues, Teresa Garsaball. Hi van assistir així mateix, el president del consell comarcal de les Garrigues, Juli Muro, i els alcaldes d'Arbeca i l'Espluga Calba, Joan Simó i Josep Cunillera respectivament, així com la coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones a Lleida, Carme Castelló. 

Tot seguit, Núria de Gispert, en el seu parlament va felicitar a les dones que per primera vegada, a les Garrigues, han fet política pel seu municipi, per la seva comarca i per catalunya així com per la perseverància que han tingut en treballar en l'àmbit públic. Va felicitar també a les associacions de dones per la trobada.  

Va recordar que durant molts anys i molts segles, la visibilitat de les dones era privada; a casa, al camp, a la feina o al comerç, però sobretot la seva responsabilitat era dins de casa, i les responsabilitats i el que s' havia de fer en el poble, ho gestionaven els homes. Tot i fer bé la tasca, no ha estat el  suficientment bé per donar una visió conjunta, i el fet que ara en politica i en el sector privat o en el camp, la dona aporti una visió diferent, fa més gran la comarca, el país.  

També va dir que es sent a més a més, responsable de poder donar la veu de les dones en alguns àmbits,  i que des del propi parlament així ho ha organitzat des que és presidenta. Va destacar el paper de les 7 alcaldesses i 3 diputades que van ser homenatjades. "El paper d'alcalde, regidor o regidora, és molt positiu, perquè està molt pròxim al ciutadà, però per una altra banda és molt sacrifcat perquè ho ets durant 24 hores, i no esent massa grans els municipis, és una tasca molt propera i una experiència molt bona".

El Dret a decidir

Per altra banda, va destacar el moment en què se li va fer entrega dies enrere, del manifest per part d'un grup d'entitats de la comarca "A les Garrigues estem preparats", i va dir que "és el procés històric més important que viu el nostre país".

En aquest aspecte, el dijous passat es va constituir la Comissió del Dret a decidir en el parlament de Catalunya. La presidenta va explicar, que els grups que la van demanar i aprovar van demanar-li que la presidís, un fet emotiu per a ella. Va ser votada per 107 diputats sobre 135, malgrat que els 28 diputats que no estan d'acord, considerin que ella, com a presidenta de tots, no l'hauria de presidir. Va reafirmar-se en l'acceptació de ser presidenta i va defensar la seva posició, precisament per defensar totes les veus, les que estan a favor de la consulta i les que estan en contra. 

Per acabar, va recordar al president Macià que va ser diputat per les Borges Blanques, i diputat al Parlament de Catalunya, ara fa 81 anys. Ell va aconseguir per primera vegada que, el que avui és el Parlament de Catalunya es convertís com a tal l'any 32. Volia recordar això, un president estimat pels catalans i per la gent de les Borges Blanques. 

La jornada va comptar amb la presència de més de 300 dones de tots els municipis de la comarca, que van arribar de bon matí i van prendre part en un esmorzar popular a la plaça. A més dels actes institucionals, la jornada també va comptar amb un caire lúdic i festiu popular, gràcies a l'actuació dels gegants del Vilosell, Sebastià i Àngela, i del grup de grallers locals, Gats de Nit. Durant el dia també va tenir lloc la visita a alguns dels llocs emblemàtics del municipi. Finalment, un dinar popular va tancar l'acte.

comentaris