04.12.2022 |
Territoris.cat

Les Garrigues, laboratori d'anàlisi del patrimoni agrari

L'estudi, impulsat pel professor de la Universitat de Lleida Ignasi Aldomà, identifica les potencialitats econòmiques i socials de les Garrigues
WhatsApp Image 2019-11-07 at 18.21.29
Aldomà durant la presentació de l'estudi
Les Garrigues, laboratori d'anàlisi del patrimoni agrari

El passat dijous 7 de novembre, el municipi de La Floresta va acollir un estudi de la comarca de les Garrigues que identifica les potencialitats econòmiques i socials del seu patrimoni.

Es tracta d'una labor a càrrec d'Ignasi Aldomà, professor de la Universitat de Lleida, que té com objectiu reconèixer, protegir i promocionar el patrimoni rural agrari garriguenc.

L'estudi remet la publicació del 2017 'Patrimonis rurals. Reconeixement i perspectives', de Fundació Món Rural, que incidia en la necessitat de millorar el reconeixement dels patrimonis agraris i d’aprofundir en el seu anàlisi en tant que eina d’impuls socioeconòmic.

WhatsApp Image 2019-11-07 at 18.21.38

Les Garrigues, per tant, es converteix en laboratori d'anàlisi i aplicació de l'estudi de 2017, atès que es tracta d’un territori de notable perfil rural, amb una base agrària substantiva (l’activitat agrària és encara important, amb prop del 20% de l’ocupació total) i sotmès a una regressió demogràfica secular.

A efectes pràctics, el treball dirigit per Aldomà representa una anàlisi aprofundida i detallada de tots els elements patrimonials de les Garrigues i de les línies actuals de promoció i explotació d’aquests en termes de desenvolupament socioeconòmic del territori.

Es caracteritza pel seu nivell de concreció, exhaustivitat i transversalitat, ja que identifica elements patrimonials d’àmbits molt dispars (rutes, construccions, productes, paisatge, cultura...), els situa en el mapa i n’aporta xifres aclaridores i interpretatives.

L’estudi conclou amb un seguit de línies a desenvolupar en el futur a fi d’obrir noves perspectives de difusió i màrqueting dels elements patrimonials de la comarca, superant l’actual dicotomia existent entre patrimoni públic i privat i posant l’accent en la col·laboració entre les administracions públiques i la resta d’agents.

WhatsApp Image 2019-11-07 at 18.21.14

Les Garrigues, laboratori d'anàlisi del patrimoni agrari
comentaris