07.03.2021 |
Territoris.cat

El patrimoni comarcal, a l'abast de tots

L'Albi, la Floresta, Arbeca i les Borges han tornat a organitzar activitats en motiu de les Jornades Europees del Patrimoni

Jornades Europees del Patrimoni
La maqueta sobre la caiguda de Barcelona del 1714 es va poder visitar a la capital de les Garrigues.
El patrimoni comarcal, a l'abast de tots

Quatre ajuntaments garriguencs van tornar a participar el passat cap de setmana en les Jornades Europees del Patrimoni que, se celebren cada any arreu de Catalunya i Europa i que han comptat amb una bona acollida per part del públic garriguenc.

En aquesta edició els municipis participants van ser l'Albi, la Floresta, Arbeca i les Borges, els mateixos que en la passada edició. A la capital de la comarca, els participants van poder prendre part en dues propostes: dissabte, una visita guiada pels carrers més emblemàtics de la ciutat, i diumenge, un recorregut pels edificis més singulars de les Borges. Aquest any, i com a novetat, les jornades van comptar amb una proposta relacionada amb la commemoració del Tricentenari de la Guerra de Successió, l’exposició de la maqueta del setge de l’11 de setembre de 1714 al baluard de Santa Clara, que es va poder visitar fins diumenge a la Sala Pifarré de la capital garriguenca.

El regidor de Cultura, Francesc Macià, ha valorat molt positivament la participació en les Jornades Europees del Patrimoni, i ha volgut fer incís en el fet que “són activitats obertes a tothom i gratuïtes que donen l’oportunitat de conèixer més a fons la història i el patrimoni del municipi a través del nostre planter de guies locals”. La regidoria de Cultura va programar la sortida del dissabte, que va portar als participats a visitar el casc antic de la ciutat, passant per la Plaça Porxada, l’església, la capelleta, l’Espai Macià i l’Ajuntament. El recorregut, a càrrec de l’historiador local Marc Macià, va servir per conèixer la història de les Borges a través dels seus edificis. Pel que fa al diumenge, els principals monuments de la ciutat com Cal Gineret, el Museu Arqueològic i l’església van obrir portes per apropar-se a la ciutadania i difondre el patrimoni comú a través de les explicacions de la guia Montse Farrús.  

Pel que fa a Arbeca, els actes previstos eren una visita al castell del municipi i a altres llocs d’interès històric. No obstant, i tot i no estar inclòs dins dels actes de les Jornades, els Vilars d'Arbeca va comptar amb nombroses visites. El jacimetn ibèric prepara ara les 12 Jornades Ibèriques, amb entrada gratuïta per tothom i exposició, tallers i visites guiades, que tindrà lloc el proper cap de setmana.

A l'Albi, les visites es van poder fer pel nucli antic de la població, on es va poder veure l’ermita dels Sants Metges Cosme i Damià, del segle XVII i restaurada l’any 1909. La ruta també va incloure l'església de Santa Maria, d’estil renaixentista i façana barroca; la plaça i el carrer Major, amb els porxos i les cases de pedra; el carrer del Call, antic barri jueu al qual s’accedeix des del carrer Major a través d’un arc gòtic del s. XIV, i el castell de la vila de l’Albi

Per últim a la Floresta van tenir lloc visites guiadaes al castell, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. El recorregut va permetre conèixer els esdeveniments històrics i artístics que s’hi han succeït des de l’any 1149, moment de la conquesta del llavors anomenat terme de Castellots per part del comte Ramon Berenguer IV, fins als nostres dies.

El patrimoni comarcal, a l'abast de tots
comentaris