Posen en marxa els motors de la planta VAG de Juneda i a l'agost ja podrà tractar purins

Planta de tractament de purins de VGA a Juneda
photo_camera Planta de tractament de purins de VGA a Juneda

Des del passat dilluns els responsables de la planta de purins VAG de Juneda estan tornant a arrencar progressivament després d'estar aturats els darrers tres anys i mig. El president de l'associació Gestió Agroramadera de Ponent (GAP) Eduard Cau ha explicat que gràcies a la bona conservació i el manteniment que s'ha fet de la instal·lació durant tot aquest temps, la reobertura es pot fer en condicions i a l'agost podran tornar a tractar purins. La planta té una capacitat per tractar 100.000 metres cúbics de purins, el 25% dels 400.000 metres cúbics que generen les granges de porcs dels 160 ramaders que conformen l'associació GAP. La planta contribuirà així a generar una situació d'equilibri' a la zona amb l'excedent de purins que s'haurà de compatibilitzar amb la gestió en finques.

Eduard Cau ha explicat que gràcies a la bona conservació i el manteniment que s'ha fet de la instal·lació durant tot aquest temps, la reobertura es pot fer en condicions i a l'agost podran tornar a tractar purins

El president i la gerent de l'associació GAP, Mònica Jiménez i Eduard CauLa reobertura de la planta VAG ha suposat la contractació de personal de manera que la plantilla està conformada per 7 treballadors que treballen in situ a les instal·lacions i 13 més que fan gestió d'oficina i també a l'altra planta de l'associació, Tracjusa.

Eduard Cau ha assegurat que està previst contractar 10 persones més de manera que la plantilla total arribi a 30 persones. De les 6 plantes de tractament de purins que hi ha a Catalunya que van haver de tancar al 2014 només havia reobert fins al moment la de Miralcamp, que ho fa ver al setembre de 2016. Segons Eduard Cau, a banda d'aquesta de Juneda no està previst que n'obri cap més ja que el canvi de normativa obliga a que les instal·lacions no tinguin més de 15 anys i 3 són més antigues, mentre que la quarta estaria en molt mal estat. 

Partint de la base d'aquesta normativa per poder reobrir les plantes, VAG podrà funcionar fins a finals del 2019, ja que va obrir al juliol de 2004. Però si tot va bé, ha dit Cau, serà a mitjan del 2019 quan l'associació preveu poder posar en marxa també de nou la planta de Tracjusa, situada també a Juneda, que ara no pot reobrir perquè té més de 15 anys i ha de reorientar la seva finalitat en un projecte que ha generat reticències entre els sectors ecologistes que asseguren que la voluntat és cremar residus orgànics de l'àrea metropolitana (CDR) per a l'assecatge de purins, enlloc del gas natural amb que havia funcionat fins al 2013.

a mitjan del 2019 quan l'associació preveu poder posar en marxa també de nou la planta de Tracjusa, situada també a Juneda, que ara no pot reobrir perquè té més de 15 anys

Planta de tractament de purins de VGA a Juneda 1Precisament la setmana passada els ecologistes de l'entitat Ipcena van denunciar tracte de favor en l'atorgament l'any 2015 d'ajuts als ramaders afectats pel tancament de les plantes de purins com a conseqüència de la retallada estatal de les renovables i apuntava directament a l'associació GAP. Eduard Cau ha volgut respondre aquest dimecres a aquestes acusacions i ha remarcat que ells van rebre una dotació d'1'5 milions d'euros en concepte d'una línia d'inversions d'Agricultura que suposava ''el doble de l'ajut'' del que s'havia invertit. Segons Cau, la xifra corresponia al que representava gestionar 2 plantes de tractament, un 33% del total de 3,5 milions d'euros que corresponia per les instal·lacions de Catalunya. 

Ipcena van denunciar tracte de favor en l'atorgament l'any 2015 d'ajuts als ramaders afectats pel tancament de les plantes de purins com a conseqüència de la retallada estatal de les renovables

Cau ha lamentat una vegada més que des d'Ipcena es facin atacs personals, persecucions i coaccions amb aspectes que no tenen res a veure amb l'obertura de les plantes de purins. En aquest sentit, ha assegurat que quan estigui en funcionament la polèmica planta de Tracjusa, si el Govern ho autoritza, es demostrarà com no són certes totes les acusacions que se'ls estan fent sobre els greus perjudicis que tindran les emissions per a la salut de les persones. 

Comentaris