05.12.2020 |
Territoris.cat

El Ple de les Borges aprova per unanimitat el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible

En la sessió d'aquesta nit, el regidor no adscrit Gerard Cabezuelo ha anunciat que abandona al càrrec al consistori

L'alcalde i el primer tinent d'alcalde, Francesc Macià, durant el ple d'aquesta nit.
L'alcalde i el primer tinent d'alcalde, Francesc Macià, durant el ple d'aquesta nit.
El Ple de les Borges aprova per unanimitat el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible

Amb els set vots de l'equip de Govern (CiU i IBB), tres del grup d'ERC -un dels regidors no ha assistit al Ple-, i els dos vots dels regidors no adscrits -anteriorment del PSC i de la CUP-, el Ple de l'Ajuntament de les Borges ha aprovat aquesta nit el Pla d’Acció d’Energia Sostenible, on s’expliquen quines actuacions es podrien dur a terme des de les Borges per reduir les emissions de CO2. Les accions s’assoliran tant a través de les actuacions en l’enllumenat públic com en els equipaments municipals, i també gràcies a l’adequació de la centralització de comptadors per adaptar-la a la nova potència contractada. Segons l’alcalde, Enric Mir, “aquestes accions previstes al PAES permetran reduir el consum energètic de l’administració i també, de la vida quotidiana dels nostres veïns, sobretot a través de la implementació de mesures d’eficiència energètica i d’energies renovables”.

En concret les actuacions afectaran al Centre Cívic, el Centre d’Empreses Innovadores i altres equipaments, on es substituiran els tubs fluorescents per tubs led, i les pantalles i làmpades també per leds. Pel que fa a l’enllumenat públic, s’instal·larà un rellotge astronòmic al quadre elèctric i es farà la reconnexió de línies de sectors poc eficients, com els dels carrer Josep Trueta, Sindicat, passeig del Terrall, Marinada i Borges del Camp, cap a altres sectors, el que permetrà un estalvi energètic. A més, el passat Nadal també es van incorporar ornaments formats per làmpades de tipus LED de tecnologia sostenible que substituïen les antigues bombetes, minimitzant la despesa de consum elèctric.

Des del 26 de setembre de l’any 2013 les Borges és una de les ciutats adherides al Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses, una iniciativa de la Comissió Europea a través de la qual l’Ajuntament adopta el compromís de reduir les emissions de CO² en el seu territori en més del 20% per al 2020 a través de la creació de plans d’acció en favor de les energies renovables. L’adhesió a aquest pacte ha comportat l’elaboració del PAES així com un informe bianual per l’avaluació, control i verificació dels objectius. L’alcalde Enric Mir ha explicat que en sumar-se a aquest pacte “la ciutat va adoptar el compromís d’arribar a reduir un 20% les emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera a través de l’increment d’un 20% de les energies renovables i un 20% l’eficiència energètica en l’àmbit municipal”. Concretament, i tal i com ha explicat Mir, “l’objectiu és obtenir una reducció de les emissions de CO2 de 54,84 tCO2/any, corresponent a un 11,5% de les emissions generades per l’Ajuntament el 2012, per la qual cosa es necessitarà una inversió de 27.076,52 euros”. Aquests diners serviran per l’adquisició i la instal·lació de tecnologies eficients en enllumenat públic, i per a la calefacció o climatització utilitzant energies renovables. Amb tot, el consistori ha sol·licitat una subvenció de 13.500 euros.

D’altra banda, el Ple també ha donat compte de l’informe de morositat corresponent al segon trimestre del 2014, segons el qual el consistori tanca el període amb 328 factures pendents de pagament més enllà dels 30 dies legals, que sumen un import total de 180.975,26 euros. L’alcalde ha explicat que “tot i no ser encara la xifra que desitjaríem, cal valorar que és notablement inferior a la que existia en anualitats anteriors”.

Pel que fa a l’apartat de mocions se n'ha aprovat una, presentada per ERC, sobre el sistema nacional de salut, en la qual s’insta al Govern a garantir un sistema de salut públic i de qualitat i a dotar-lo de la màxima transparència, entre altres.

D’altra banda i durant el Ple d’aquesta nit el regidor no adscrit Gerard Cabezuelo ha anunciat que abandona l’acta de regidor per discrepàncies amb la territorial de la Cup Ponent. Cabezuelo ha explicat que ha pres aquesta decisió “perquè crec que el càrrec pertany a la llista electoral”. A més, i en referència al fet que el passat mes de febrer va abandonar la CUP, el fins ara regidor ha explicat que “no vaig deixar l’acta de regidor llavors perquè no estava disposat a seguir el calendari que se’m va donar des de la CUP Lleida”. Per últim Cabezuelo s’ha mostrat molt satisfet “per la feina feta”, i ha afirmat que “ha estat un honor ser regidor de l’Ajuntament de les Borges”. El proper dilluns Gerard Cabezuelo presentarà la dimissió a l’alcalde, i posteriorment l’Ajuntament enviarà la carta de dimissió a la Junta Electoral de Madrid, que determinarà qui ocuparà el lloc al consistori.

El Ple de les Borges aprova per unanimitat el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible
comentaris