23.05.2022 |
Territoris.cat

El ple de les Borges aprovarà el pagament definitiu de l’ICIO de la Termosolar

El Ple de març de l’Ajuntament de les Borges aprovarà aquest dijous l’acord amb l’empresa Termosolar Borges SL, que preveu el pagament de 520.636 euros, que s’afegiran al 1.450.817,65 euros que ja ha entregat a compte de la liquidació definitiva de l'ICIO.

Inauguració Termosola Borges (30-07-2013)
Inauguració de la planta Termosolar de les Borges el 30-07-2013, amb el president Mas.
El ple de les Borges aprovarà el pagament definitiu de l’ICIO de la Termosolar

El Ple ordinari de març de l’Ajuntament de les Borges aprovarà aquest dijous l’acord amb l’empresa Termosolar Borges SL, que preveu el pagament de 520.636 euros, que s’afegiran al 1.450.817,65 euros que ja ha entregat a compte de la liquidació definitiva de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) per l’obra d’instal·lació d’una planta solar termoelèctrica de 22,5 MW. L’acord finalitza la tramitació administrativa i inclou la declaració d’obra d’especial interès i utilitat municipal per concórrer circumstàncies socials i de foment de l’ocupació, pel que es bonifica un 35% sobre el total de 3.033.005,61 euros de quota total meritada en concepte d’ICIO, ja que l’empresa ha creat 31 llocs de treball directe –se li demanaven un mínim de 20 per accedir a la rebaixa-, més una cinquantena d’indirectes, la majoria a la comarca de les Garrigues.

La planta, que ha representat una inversió de més de 100 milions d’euros, és un projecte promogut per Abantia, Comsa Emte i l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), va entrar en funcionament el gener de 2013, va obtenir el premi a l’Eficiència Energètica 2013 concedit per la Generalitat de Catalunya i va ser inaugurada el 30 de juliol del mateix any pel president Artur Mas. L’acord també confirma la viabilitat i consolidació del projecte, desprès de la reducció de la rendibilitat de les inversions generada pels continus canvis en la regulació del sector i les dificultats econòmiques del moment.

Ubicada a la carretera LV-7023 de Juneda a Castelldans, l'empresa Termosolar Borges disposa d’un camp solar format per 336 col·lectors en una àrea total de 181.000m² de miralls solars instal·lats, i dues calderes de biomassa. Proporciona una energia neta que exporta a la xarxa general una potència elèctrica de 22.500 Kw, l’equivalent al consum mitjà de 27.000 llars, més de la meitat de la comarca de les Garrigues. La producció d’aquest tipus d’energia neta suposarà un estalvi de 24.500 tones anuals de diòxid de carboni.

La Termosolar de les Borges és la primera planta termosolar comercial del món hibridada amb biomassa. Aquest sistema permet aprofitar millor la instal·lació, ja que durant el dia capta els raigs de sol mentre que a la nit la central de biomassa, alimentada amb biomassa forestal, és l’encarregada de generar l’electricitat.

El Ple també té previst, entre d’altres, aprovar l’expedient de cessió gratuïta durant cinc anys d’un local a l’Associació Càritas de les Borges Blanques, per destinar-lo a la classificació i distribució de roba usada, ja que es considera d’utilitat pública. A més, també es preveu l’aprovació inicial de la modificació pressupostària que ha de permetre incorporar les subvencions per aquest any de la Diputació de Lleida, que permetran dur a terme l’arranjament del dipòsit d’aigua potable, l’adequació del nou aparcament del camp de futbol, la redacció i execució de la 2a fase del projecte de rehabilitació de l’antic Moli de Cal Gineret; i l’adquisició d’una màquina per a repintar la senyalització de les vies públiques.

Finalment, en l’apartat de mocions, també es debatrà l’exigència de la Plataforma “Prou morts a la N-240” al Ministeri de Foment, sense més dilacions, d’una solució definitiva i consensuada amb el territori per la N-240.

El ple de les Borges aprovarà el pagament definitiu de l’ICIO de la Termosolar
comentaris