26.09.2022 |
Territoris.cat

Presenten a l'IEI “Fumar-se el Franquisme. La Catalunya caliquenyo”, de Francesc Canosa

Mig centenar de persones han assistit aquest dijous a l'IEI a la presentació del llibre “Fumar-se el Franquisme. La Catalunya caliquenyo”, del periodista i escriptor Francesc Canosa.

foto02
Presentació del llibre Fumar-se el franquisme. La Catalunya caliquenyo, de Francesc Canosa a l'IEI.
Presenten a l'IEI “Fumar-se el Franquisme. La Catalunya caliquenyo”, de Francesc Canosa

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha presidit aquest dijous la presentació del llibre Fumar-se el Franquisme. La Catalunya caliquenyo, del periodista i escriptor Francesc Canosa.

L’obra, que s’ha presentat a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI),  explica les històries i els testimonis d’un gran nombre de pagesos del ponent català que es dedicaven a fer i vendre els cigars per tal de sobreviure durant la postguerra.

El president de la Diputació de Lleida ha manifestat la seva satisfacció per poder presentar aquest llibre que contribueix a donar a conèixer un temps històric, un poble i unes persones que, en una època complicada, van fer caliquenyos per sobreviure. Reñé ha afegit que aquesta història va ser una mostra de la convivència de tot un poble i un relat de supervivència d’uns temps durs.

Canosa ha expliat que aquest llibre és una metàfora de la societat catalana, que tot i les dificultats sempre vol tirar endavant i ser autosuficient. L’emprenedoria és això, no esperar que et donin la resposta sinó buscar la supervivència en la nova economia, ha indicat l’autor.

L’acte, que ha reunit més de mig centenar d’assistents, també ha comptat amb la intervenció del director de l’IEI, Josep M. Solé i Sabaté, que ha destacat el caràcter lluitador i de subsistència dels lleidatans que fabricaven els caliquenyos a les comarques de les Garrigues, el Pla d’Urgell, i el Segrià.

Presenten a l'IEI “Fumar-se el Franquisme. La Catalunya caliquenyo”, de Francesc Canosa
comentaris