Reconeixement als germans López Sans per la donació del fons de l'Orfeó Borgenc

El fons, format per uns 3.000 arxius, inclou material fotogràfic i documental que explica la història d’aquesta massa coral desapareguda el 1952 i que actuava sempre que l’Avi Macià visitava les Borges

Homenatge família Lopez Sans
photo_camera Durant l'acte es va fer entrega d'una placa commemorativa en agraïment a la donació.

L’Espai Macià de les Borges va acollir dissabte l’acte de reconeixement als germans López Sans en motiu de la donació del fons de l’Orfeó Borgenc a la població de les Borges. L’acte va ser presidit per l’alcalde Enric Mir, qui va agrair el seu gest als dos germans, Lluís i Josep, descendents del fundador de la massa coral, Lluís López i Sans. “El llegat de l’Orfeó Borgenc suposa una gran ampliació del conjunt documental sobre aquesta entitat amb més de 30 anys d’història i tant íntimament lligada al nostre municipi”, ha explicat Mir.

Per la seva part, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de les Borges, Francesc Macià, ha volgut remarcar que l’Orfeó “era una formació que aglutinava cantaires republicans i carlins, tots units per la passió que sentien per la música”. A més, Macià remarca la importància històrica d’aquesta donació, ja que ens permet conèixer de més a prop la història del nostre municipi i de la seva gent”.

Entre el material cedit per la família López Sans s’hi pot trobar el penó de l’Orfeó Borgenc així com cartells de diferents actuacions del període 1920-1931. També hi consten diferents medalles de commemoració i fotografies d’actuacions, entre les què destaca una instantània de l’any 1932 on s’hi veu el president Macià al balcó de l’antic Ajuntament (actual Centre Cívic), amb el penó de l’Orfeó. Per últim el fons conté correspondència entre Lluís Millet i Amadeu Vives, fundadors de l’Orfeó Català, i els membres de la massa coral borgenca, a més de més de 3.000 partitures de peces musicals escrites en Braille, que havien estat propietat del mestre Lluís López i Sans, fundador i director de l’Orfeó Borgenc, cec de naixement.

L’acte d’homenatge als descendents va incloure una visita guiada per l’Espai Macià, on els germans van poder admirar tot el fons ja catalogat i exposat, i va finalitzar amb l’entrega d’una placa commemorativa per part de l’alcalde i del regidor de Cultura.

Comentaris