Reconeixement a la Innovació i a la Tradició a la 51a Fira de l’Oli i les Garrigues

Homenatge a la tasca de l’Institut Josep Vallverdú de les Borges Blanques i l’empresari d’olis José “Pepito” Guiu durant l’acte de presentació de la 51a Fira de l'Oli que va tenir lloc ahir a la tarda a la capital de les Garrigues.

Presentació Fira de l'Oli al Parc Temàtic de l'Oli
photo_camera La directora de l'Institut Josep Vallverdú, Antonieta Bernat, va recollir el premi a la Innovació.

Una vuitantena de persones entre representants de les institucions públiques lleidatanes i garriguenques i dels sectors econòmics del territori, van assistir ahir al vespre al quart i últim acte de presentació de la 51a Fira de l’Oli Verge Extra i les Garrigues, que va tenir lloc al Parc Temàtic de l'Oli de les Borges, després dels actes de promoció que han tingut lloc durant aquests últims dies a la Fira d’Andorra la Vella, al Castell dels Templers de Lleida i a la Sagrada Família de Barcelona. La presentació, va servir per reconèixer l’aposta innovadora de l’INS Josep Vallverdú de les Borges, per haver impulsat el CFGM d’Olis i Vins, i la trajectòria de l’empresari José “Pepito” Guiu, en motiu de la seva jubilació després de tota una vida dedicada a l’Oli i les Garrigues.

L’alcalde de les Borges i president del Patronat Fira de les Garrigues, Enric Mir, i el president del Consell Comarcal, Juli Muro, van fer entrega del diploma i el guardó a la directora del centre educatiu, Antonieta Bernat, en reconeixement a la Innovació. De la mateixa manera, el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, i la diputada Ramona Barrufet, van premiar “Pepito” Guiu, de Nortoliva, en reconeixement a la Tradició. 

L’alcalde Enric Mir va destacar “la importància d’aquests reconeixements que tenen lloc per primera vegada i que posen en valor la tasca de l’Institut i del Sr. Guiu, que ja sigui més recentment o des de fa anys contribueixen en la difusió dels principals sectors productius de la comarca, com són l’oli i el vi, per tal que tothom sigui conscient de la riquesa gastronòmica de les Garrigues, ja que tots plegats estem decidits a projectar aquest territori i els seus actius arreu del món”. En aquest sentit també es va posicionar el president del Consell Comarcal, Juli Muro, agraïnt “l’esforç que es fa des del consistori per tirar endavant el projecte comú de l’Oliturisme, per situar les Garrigues allà on es mereix”.

Per la seva part, el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, va apel·lar durant el seu discurs a les “fortes arrels, a la il·lusió, al treball, la tenacitat i a les ganes per construir un país de qualitat a través de fires, d’innovació i d’uns elements que també han de ser de qualitat per tal de projectar-nos al món”. A l'acte també hi va intervenir el Doctor Joan Busqueta, Degà de la Facultat de Lletres de la UdL i historiador medievalista, que va impartir una lliçó magistral d’història en la què va explicar l’origen dels mercats i de les fires a les Garrigues i els lligams històrics de les Borges amb la ciutat de Lleida i amb els Templers.

D’altra banda el regidor de Promoció Econòmica, Comerç, Fires i Mercats de les Borges Blanques i gerent del Patronat Fira de les Garrigues, Jordi Ribalta, va informar al públic de les principals novetats d’aquesta edició, destacant “la gran repercussió mediàtica del certamen a través d’un programa radiofònic de difusió nacional que emetrà la cadena SER Catalunya”. Ribalta també va remarcar “l’ampliació de la superfície firal" i "la continuïtat del disseny dels expositors, que aquest any s’ha extrapolat a tot el recinte firal, i la introducció de demostracions de nutrició i estètica relacionades amb les propietats de l’oli en la salut i la dieta", aprofitant que el certamen està dedicat a difondre els beneficis del consum d’Oli Verge Extra per a la salut i el benestar personal.

La presentació del certamen va anar precedida de dues visites guiades, en les què van prendre part una cinquantena de persones, al Parc Temàtic de l’Oli i que vn donar a conèixer el vincle històric que uneix la cultura i l'economia del territori amb el seu poble. D’altra banda, la presentació va comptar amb l’actuació dels Cantaires de Juneda, formada íntegrament per veus masculines i dirigida per Josep Rosinach. Els cantaires van interpretar tres peces al llarg d’un acte que va finalitzar amb una degustació de productes de la comarca.

 

Comentaris