02.10.2022 |
Territoris.cat

Relleu a la presidència de la Cooperativa d’Arbeca després d’anys de pèrdues

La cooperativa d’Arbeca ha aprofitat el canvi de sis dels membres de la Junta Directiva en la darrera assemblea de socis per impulsar un relleu a la presidència, desprès d'anys de pèrdues.

La façana de la Cooperativa d'Arbeca.
La façana de la Cooperativa d'Arbeca.
Relleu a la presidència de la Cooperativa d’Arbeca després d’anys de pèrdues

La Cooperativa d’Arbeca ha aprofitat el canvi de sis dels membres de la Junta Directiva en la darrera assemblea de socis per impulsar un relleu a la presidència, amb l’objectiu de capgirar els resultats negatius que han obtingut en els cinc últims exercicis, amb pèrdues d’entre 25.000 i 80.000 euros, segons la campanya.

Al capdavant s’hi ha tornat a situar Jaume Fallada, qui ja va ocupar la presidència a Arbeca durant dotze anys, entre 1988 i l’any 2000, quan va plegar per anar a presidir Agrolés durant 15 anys més, fins que l’entitat va ser absorbida per Actel.

Fallada, en declaracions a la premsa lleidatana, ha explicat que li van plantejar que es presentés per formar part de l’executiva i que, després, en el repartiment de responsabilitats, va ser elegit president. Jo sempre he sigut soci de base de la cooperativa d’Arbeca i veia els resultats dels últims anys amb preocupació, de manera que vaig decidir, com em van sol·licitar, presentar-me. L’objectiu és capgirar la situació, ha declarat el nou president.

Tot i ser socis d’Actel en les seccions vip i cereals, comercialitzen directament tant l’ametlla com l’oli, però han tingut pèrdues en pràcticament totes les seccions els darrers anys. Entre la desena d’àrees, es troben les de fitosanitaris i adobs, carburants, serveis als socis, oli d’oliva, ametlla i cereals.

De cara a l’evolució d’aquest any, Fallada ha explicat que el preu de l’ametlla està resultant bo, igual que el de l’oli, encara que l’última collita ha sigut curta. De tota manera, el preu dels cereals està a la baixa. El canvi de la presidència no ha sigut l’únic a l’entitat, que ha prescindit del que era el seu gerent. Ara, segons Fallada, estudien la possibilitat de poder arribar a un acord amb Actel en aquesta àrea amb l’objectiu d’una reducció de costos, es tracta de trobar sinergies i estalviar costos.

750 socis, però poc rendibles

La Cooperativa d’Arbeca compta amb uns 750 socis, però molts d’ells únicament utilitzen serveis com poden ser els de carburants o la botiga. De fet, els socis productius són al voltant de 200 i el volum de producció mitjà de l’entitat és d’uns 600.000 quilos d’ametlla en closca, entre 300.000 i 400.000 d’oli i uns 10 milions de quilos de diferents tipus de cereals. La facturació oscil·la en funció dels anys en una forquilla de 5 a 6 milions d’euros i va tancar l’últim exercici amb uns números rojos d’uns 25.000 euros.

L’entitat també busca fórmules per tal d’afrontar els problemes de minva de socis productors, a causa de l’existència d’agricultors d’edat elevada sense relleu generacional. Per aquest motiu, porta directament finques d’alguns d’ells, subcontractant els serveis de socis. Ara es planteja la possibilitat d’arribar a acords d’arrendaments amb joves agricultors que necessitin créixer. Es tracta d’una aposta de futur en la línia d’altres cooperatives de les comarques lleidatanes que han dut a terme accions similars.

Relleu a la presidència de la Cooperativa d’Arbeca després d’anys de pèrdues
comentaris