24.11.2020 |
Territoris.cat

La Roca dels Moros del Cogul ha identificat més d'un centenar de pintures rupestres des de 1985

Visita al jaciment  rupestres de la Roca dels Moros del Cogul
Visita al jaciment rupestres de la Roca dels Moros del Cogul
La Roca dels Moros del Cogul ha identificat més d'un centenar de pintures rupestres des de 1985

El programa Corpus de les Pintures Rupestre de Catalunya impulsat pel Servei d'Arqueologia i Paleontologia l'any 1985 a partir de la documentació del conjunt de pintures rupestres de la Roca dels Moros del Cogul ha identificat fins el dia d'avui més d'un centenar de conjunts de pintures rupestres.

La dada l'han donada a conèixer representants del Departament de Cultura en matèria de patrimoni cultural durant l'acte de commemoració dels 20 anys de la declaració Patrimoni Mundial de la UNESCO de l'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani a la península Ibèrica que s'ha celebrat aquest dijous al jaciment de les Garrigues.

Pintures rupestres de la Roca dels Moros del CogulA partir de la documentació de les pintures rupestres de la Roca dels Moros del Cogul, es va iniciar l'any 1985 un programa que ha permès fins el dia d'avui, identificar, documentar, protegir i adequar per a la visita, en alguns casos, més d'un centenar de conjunts de pintures rupestres. El programa continua i és el principal instrument del Govern per protegir i difondre aquest patrimoni tan fràgil.

En un futur continuaran els treballs de documentació, protecció, recerca, conservació i difusió del programa Corpus; el projecte d'adequació dels accessos i del centre d'interpretació de la Roca dels Moros del Cogul i el projecte de recerca de les pintures i els gravats rupestres del mateix jaciment, així com el projecte de millora tecnològica de la visita a les pintures rupestres amb Realitat Augmentada.

A l'acte del Cogul hi ha participat la directora general de Patrimoni, Elsa Ibar, el director de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda, i l'alcaldessa d'El Cogul, Núria Civit. També han intervingut el Doctor Eudald Carbonell, catedràtic i director d'excavacions de l'Abric Romaní, i vicepresident de la Fundació Atapuerca; Jordi Pardo, arqueòleg i expert en patrimoni cultura; i Ramon Viñas, prehistoriador i especialista en arqueologia del comportament simbòlic, qui ha estat l'encarregat de realitzar la visita comentada a les pintures.

Cap de setmana d'activitats als conjunts rupestres

El tret de sortida de les accions de celebració del vintè aniversari de la declaració de Patrimoni Mundial de l'art rupestre, va tenir lloc el passat 22 de novembre de 2018. El Museu d'Arqueologia de Catalunya va celebrar una jornada d'exposició i debat en la qual dotze especialistes de reconegut prestigi en recerca i gestió dels jaciments van exposar l'estat actual de la recerca en l'art rupestre de l'arc mediterrani i els projectes de futur dels seus centres.

La celebració continua aquest cap de setmana amb activitats adreçades a tots els públics a alguns dels principals jaciments d'art rupestres catalans. El dissabte 1 i el diumenge 2 de desembre els conjunts programaran visites guiades, jornades de portes obertes, rutes a peu i tallers, entre d'altres.

Hi participen els jaciments de Coco de la Gralla (Mas de Barberans), Coves de Vilella (Tivissa), La Vall de la Coma (L'Albi), Cova dels Vilars (Os de Balaguer), Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre de les Muntanyes de Prades (Montblanc), Capçanes (Priorat), La Roca dels Moros (El Cogul) i el Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre dels Abrics de l'Ermita (Ulldecona).

També en el marc de la commemoració, el Departament de Cultura ha posat en funcionament un microsite especial on es pot trobar informació de com va ser el procés que finalment va portar a la declaració de les pintures com a Patrimoni Mundial, les troballes realitzades posteriors a 1998 i tot el que cal saber per poder visitar els principals jaciments del territori.

La Roca dels Moros del Cogul ha identificat més d'un centenar de pintures rupestres des de 1985
comentaris