22.06.2021 |
Territoris.cat

El safrà de les Garrigues es dóna a conèixer a Cervià

El municipi celebra la Festa del Safrà, una jornada que pretén promocionar el cultiu d'aquesta espècia que han recuperat una vintena de productors de la comarca, els mateixos que ultimen els tràmits per fundar una cooperativa dedicada a aquesta espècia i pionera a l'Estat

Festa del Safrà a Cervià
Una parada de venda de safrà instal·lada el dissabte a Cervià. Foto: Damià Alentorn
El safrà de les Garrigues es dóna a conèixer a Cervià

La comarca de les Garrigues va celebrar dissabte a Cervià la primera Festa del Safrà, un producte recentment recuperat a la zona per vint-i-quatre productors de deu municipis que estan constituint una cooperativa per potenciar aquest cultiu. La festa es va fer coincidir amb l'inici de la collita, aquesta setmana, per donar a conèixer, sobretot, les propietats culinàries d'aquesta espècie que s'extreu de les flors del safrà.

La jornada, destinada a donar a conèixer aquesta espècia, va comptar amb actes paral·lels com una conferència a través de la qual es va donar a conèixer la història del cultiu de safrà a la comarca de les Garrigues així com un taller sobre la recol·lecció i l'extracció de safrà. El president de la Cooperativa de Cervià, Enric Dalmau, va destacar "la resposta de la gent interessada en cultivar safrà, molta més de la prevista inicialment". La jornada es va tancar amb un multitudinari dinar popular on es van servir 180 racions de cassola cuinada, com no podia ser d'altra manera, amb safrà de les Garrigues.

Amb la recuperació del safrà la comarca de les Garrigues compta amb un nou producte de qualitat per promocionar i exportar, a més de l'oli d'oliva i el pa de ronyó, entre d'altres. A més, i segons afirmen els productors garriguencs, "aquesta pot ser una alternativa viable als cultius tradicionals de secà de la zona, l'olivera i l'ametller, i que a més pot generar llocs de treball a les poblacions on s'ha començat a produir".

El projecte: constituir una cooperativa pionera

Per poder comercialitzar el seu safrà, els productors garriguencs estan enllestint els tràmits per constituir-se en cooperativa, que serà la primera de l'Estat dedicada específicament a aquest producte. Ramon Rué, veí de Cervià i un dels impulsors del projecte, destaca "l'elevada demanda de productors de volen plantar bulbs de safrà", un fet que demostra que aquest producte està a l'alça. Rué

El projecte d'aquests municipis de les Garrigues -Cervià, l'Albagés, les Borges Blanques, Juncosa, el Vilosell, la Pobla i l'Albi- de recuperar el cultiu del safrà en aquesta comarca i a la Conca de Barberà, on ja se'n produïa durant l'edat mitjana, va nàixer després que dos productors de Cervià veiessin el potencial del producte a la comarca. "A partir d'aquí, es van ficar en contacte amb altres interessats en recuperar aquest conreu a la comarca", explica Rué, amb l'objectiu d'impulsar una cooperativa "perquè sabem que la millor manera de fer-ho és anar tots a una", sentencia. Els productors a més, tenen l'experiència en el sector de l'oli, per la qual cosa tenen clares les seves prioritats: "Volem fer un producte de qualitat, un safrà que es distingeixi dels altres". Motiu pel que una vegada creada la cooperativa, que tindrà amb tota probabilitat seu a Cervià -perquè la Cooperativa del Camp dóna suport logístic a aquest projecte i cedeix les instal·lacions- també es mirarà d'impulsar la DO Garrigues del safrà.

Els productors garriguencs han plantat enguany uns 2.000 quilos de bulbs de safrà en diferents parcel·les. No obstant, l'objectiu, segons explica Rué, és que les Garrigues pugui conrear una superfície superior a 4 hectàrees i mitja, que és la que actualment es conrea a Terol, la segona zona en producció de safrà de l'Estat després de Castella la Manxa.

El safrà de les Garrigues es dóna a conèixer a Cervià
comentaris