30.11.2022 |
Territoris.cat

Segona jornada sobre la Carta del Paisatge de les Garrigues a la Granadella

Aquest dimarts, al Centre de la Cultura de l'Oli de la Granadella, s'ha realitzat la segona jornada sobre paisatge a les Garrigues amb el títol "La Carta del paisatge de les Garrigues. Un desig possible? Passos a fer".

Jornada carta paisatge 2014 (2)
La 1a Jornada de la Carta del paisatge a les Garrigues.
Segona jornada sobre la Carta del Paisatge de les Garrigues a la Granadella

Aquest dimarts, 21 d'abril, a la seu del Centre de la Cultura de l'Oli de Catalunya de la Granadella, s'ha realitzat la segona jornada sobre paisatge a les Garrigues amb el títol La Carta del paisatge de les Garrigues. Un desig possible? Passos a fer.

L'any 2014, ja es va organitzar una jornada informativa referent a la Carta del paisatge com a eina per donar valor afegit a la comarca de les Garrigues. Amb aquesta nova proposta de debat els organitzadors han volgut anar concretant millor els avantatges de tenir redactada i aprovada una Carta del paisatge en un territori com el de la comarca de Les Garrigues, així com els passos a fer per la posada en marxa del procés de creació d'una Carta del paisatge.

És amb aquest objectiu que l'Associació pel Foment del Turisme a Les Garrigues i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, amb el suport de l'Observatori del Paisatge de Catalunya han organitzat aquesta jornada.

La benvinguda de la mateixa ha anat a càrrec de Pere Sala, subdirector de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, el qual ha tractat sobre la utilitat de tenir una Carta del paisatge a les Garrigues. A continuació Roser Vernet, membre del grup impulsor de de la candidatura del paisatge del Priorat com a Patrimoni de la Humanitat de la Unesco ha explicat el procés que ha portat a la comarca del Priorat a aquesta fita, i el geògraf de la Universitat Rovira i Virgili, Sergi Saladié ha parlat del procés d'execució del Pla de paisatge de Cervera i la proposta de la Granadella. Al seu torn, el consultor ambiental Ramon Queralt ha exposat els requisits que hauria de complir una Carta del paisatge de les Garrigues. Per acabar, s'ha realitzat un debat entre els ponents, moderat per Ramon Baró, director de l'Escola de Capacitació Agrària de les Borges Blanques, amb la finalitat d'analitzar els passos a seguir per a l'elaboració de la Carta del paisatge a les Garrigues. La cloenda ha anat a càrrec de Ton Bundó, president de l'Associació pel Foment del Turisme a les Garrigues.

La Carta de Paisatge és un instrument de concertació d'acords entre agents d'un territori per tal de promoure accions i estratègies de millora i valoració del paisatge, a qual pot ser, com al Penedès i al Priorat, una bona eina per donar a conèixer millor el patrimoni cultural i paisatgístic de les Garrigues i així fomentar l'oleoturisme i l'enoturisme.

Segona jornada sobre la Carta del Paisatge de les Garrigues a la Granadella
comentaris